Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Zdravlje
  • Fizička aktivnost nakon operacije malignih oboljenja značajno poboljšava kvalitet života

Fizička aktivnost nakon operacije malignih oboljenja značajno poboljšava kvalitet života

(0 glasova)
Fizička aktivnost nakon operacije malignih oboljenja značajno poboljšava kvalitet života

Dobrobiti fizičke aktivnosti na uzorku zdrave populacije su manje više dobro poznati. Praktično da ne postoji značajnija institucija danas u svetu koja u preporukama za očuvanje i unapređenje zdravstvenog statusa ne potencira i redovnu fizičku aktivnost. Neke od najboljih (American College of Sports Medicine, American Heart Association) definišu i preporuke koji tip, obim i intenzitet vežbanja je potrebno ostvariti kako bi se postigli maksimalni pozitivni efekti. Međutim, značaj fizičke aktivnosti u rehabilitaciji velikog broja oboljenja široj javnosti je manje poznat, iako je upravo kod osoba različitih patoloških stanja njen značaj potencijalno i najrelevantniji.
U prilog ovoj konstataciji moguće je navesti sve veći broj istraživanja, od kojih je jedno posebno zanimljivo predstavila grupa autora iz Holandije. Oni su na uzorku osoba obolelih od različitih oblika malignih oboljenja utvrđivali efekat fizičke aktivnosti na kvalitet života  nakon operativnog zahvata. Pokazano je da je nakon 12-nedeljnog programa kvalitet života 147 ispitanika značajno poboljšan kao posledica primene fizičke aktivnosti dva puta nedeljno umerenog intenziteta. Naročito je interesantno da su ispitanici zadržali nivo fizičke aktivnosti  3 i 9 meseci nakon tretmana praćen i dalje značajno poboljšanim kvalitetom života. Izgleda da je fizičku aktivnost potrebno gledati kao efikasan agens poboljšanja kvaliteta života na širokoj populaciji stanovništva, čak i onih obolelih od najomraženije bolesti savremenog društva.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa Support Care Cancer za 2009. godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori