Back BesplatanSport.com

Procena fizičke aktivnosti učenika uzrasta 11 godina

(1 Glas)
Procena fizičke aktivnosti učenika uzrasta 11 godina

Svrha ovog istraživanja je procena fizičke aktivnosti učenika i učenica osnovnih škola u Novom Sadu, uzrasta 11 godina. Uzorak je činilo 185 ispitanika (90 dečaka i 95 devojčica). Podaci su prikupljeni anketiranjem, a kao instrument je korišćen modifikovani Bekeov upitnik. Procenjivane su fizičke aktivnosti vezane za školu – nastavu fizičkog vaspitanja, sportske aktivnosti i aktivnosti u slobodnom vremenu. Za sve prikupljene podatke izračunata je frekvencija, dok je značajnost razlika u uključenost i vrstu fizičke aktivnosti učenika prema polu utvrđena Hi-kvadrat testom.
U sve tri ispitivane oblasti fizičke aktivnosti utvrđeno je postojanje značajnih razlika između učenika i učenica (p≤0.05). Učenici su fizički aktivniji u odnosu na učenice. Redovnost pohađanja nastave fizičkog vaspitanja je visoka, ali je intenzitet na časovima nizak, a učenice vežbaju još nižim intenzitetom u odnosu na učenike. Učenici su aktivniji u sportskim aktivnostima i kod njih su najzastupljeniji sportovi fudbal i košarka, dok su kod učenica odbojka i tenis.
Deca koja se bave sportom uglavnom provode u vannastavnim aktivnostima više od 4 časa nedeljno tokom 9 meseci godišnje. Dosta slobodnog vremena se provodi uz računar i TV, učenici više vremena posvećuju sportu, dok učenice više šetaju.

Autor: Zoran Đokić

Loading...


Pin It
2016-10-16
četvrtak, 23 oktobar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori