Back BesplatanSport.com

Običan momak koji je šahom prodrmao svet Tajna jednog šampiona

(0 glasova)
Običan momak koji je šahom prodrmao svet Tajna jednog šampiona


Možda se ne razumete u drevnu igru poreklom iz Persije, možda ne znate pravila pa ni da poređate crne i bele figure na 64 polja, ali u svetu šaha se već nekoliko godina dešava ’čudo’, a krivac je mladi Norvežanin Magnus Carlsen i njegov još neviđen šahovski talenat.

Brojke govore da je sa 13 godina postao velemajstor, Svetsko prvenstvo u ubrzanom šahu osvojio je 2009., prvo mesto na svetskoj rejting-listi zauzeo je pre tri godine i najmlađi je velemajstor kojem je to pošlo za rukom. Pre mesec dana je postao i svetski šampion i sa trona skinuo velikog Viswanathana Ananda koji je vladao od 2007. I, najvažnija brojka je da ovaj momak iz Tensberga u Norveškoj ima samo 23 godine (možda bi još interesantnija bila njegov koeficijent inteligencije, ali za sada nema podataka pošto i sam Magnus kaže da nije merio inteligenciju).

Kako je od klinca manje-više zainteresovanog za šah (uz svu očevu želju da savlada ovu igru), postao mladić koji je, znalci kažu, promenio tok ove mudre igre i godinama uspavani crno-beli svet probudio i uneo novine?

Kad neko na svet gleda sa vrha, njegovi posmatrači obično misle da se taj na vrh popeo sasvim lako, možda je i preleteo, možda mu je suđeno. Većina prenebregne onaj detalj koji se zove TALENAT, RAD i to svakodnevni, i PODRŠKA i MENTORI. Slučaj Magnusa Carlsena samo dokazuje savršen spoj ovih uslova koji ne mogu nigde drugo da odvedu nego do samog vrha sveta.

Inteligencija i to vanserijska nije zaobišla Magnusa, ali je u intervjuu za Spiegel rekao da je pametan, nije glup, ali misli da njegov uspeh nema mnogo veze sa koeficijentom inteligencije. Kaže da je imao priliku da uči, imao je pristup informacijama, odlične mentore koji su mu bili posvećeni (trenirao ga je i Kasparov). „Danas ima više knjiga o šahu i tu su i kompjuteri. Možete za 150 evra da kupite DVD sa 4,5 miliona šahovskih partija. Moja je prednost što sam mnogo ranije počeo da koristim kompjuter od Kramnika i Ananda“, rekao je Magnus za Spiegel. Interesantan je primer šahiste Johna Nunna čiji primer navodi Magnus kao dokaz da inteligencija može da bude opterećenje: „Sa 15 Nunn je studirao matematiku na Oxfordu i bio je najmlađi student u proteklih 500 godina. Sa 23 je bio doktor nauka i mnogo toga ima u glavi. Neugasiva žeđ za znanjem i fenomenalno razumevanje stvari odvukle su ga od šaha. A ja sam sasvim običan momak. Moj otac je inteligentniji od mene!“.

Kada je novog šahovskog šampiona još u osnovnoj školi primetio velemajstor Simon Agdenstein, uzeo je stvar u svoje ruke i napravio tim sa kojim će Magnus trenirati. Naravno da je obavestio i norveške vlasti da postoji dečak u kojeg se mora uložiti. I uložilo se. Čak mu i škola daje dozvolu da izostane godinu dana kako bi se posvetio turnirima i treninzima. Putovao je po svetu sa porodicom, igrao šah, pobeđivao, učio i skupljao poene. Kad je imao 14 i Microsoft je postao sponzor Magnusa Carlsena, zatim i holandska konfekcijska kuća.

Koliko radi? Radi kada mu se radi. Ne voli sistem i prinidni rad. Kaže da su njegovi treneri to prihvatili i ne forsiraju ga ustaljenim ritmom treninga. Neverovatno je da neko ko je toliko postigao u šahu ne želi da mu šah postane opsesija. Rekao je: “Šah ne sme da postane moja opsesija da ne bih upao u paralelan svet i izgubio osećaj za realnost. Lako se poludi kada vas uvuče kosmos šaha. Između turnira imam dovoljno vremena da se bavim i drugim stvarima. Volim  da skijam, volim skvoš i da igram poker na internetu“.

Ne samo da je prvi ’zapadnjak’ još od 1972. (posle Fishera) koji je zavladao svetom šaha, već je i vratio slavu sportu koji je godinama u zapećku medijske pažnje. Čuvene partije koje su pre mesec dana odigrane u Indiji i koje su Magnusu donele titulu prvaka sveta, prenosile su televizije i desilo se nešto neočekivano. GQ je pokrenuo priču o pobedi šaha nad Victoria’s Secret njujorškom revijom donjeg veša - isto vreme su emitovana dešavanja i uredništvo Victoria’s Secret je priznalo da je partija Carlsen-Anand gledanija od njihovih modela.

Iako je, kako sam Magnus kaže, njegov otac inteligentniji, ovaj momak imam neverovatnu memoriju – planira 20 poteza unapred, pamti šest poslednjih partija u potez, otkrio je i da zna napamet dve cele epizode serije Dr.House (samo te dve je i gledao). Očevici kažu da je čak na jednoj večeri u Meksiku zajedno u glas recitovao delove iz Monthy Piton serijala sa Anandom, čovekom kojeg je skinuo sa trona sveta.

Talenat, rad, podrška, pravi mentori u pravo vreme? Očigledno jedini recept za ovakav uspeh. Kako bilo, ovaj svet je mnogo dobio postojanjem Magnusa Carlsena. Ne samo zbog šaha. Pravi je primer kako se prave šampioni sa obe noge na zemlji.

Izvor: www.bizlife.rs


Pin It
-0001-11-30
četvrtak, 19 jun 2014 08:52

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori