Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Sport
  • Broj perioda visokog intenziteta na utakmici raste tokom sezone kod vrhunskih fudbalera

Broj perioda visokog intenziteta na utakmici raste tokom sezone kod vrhunskih fudbalera

(1 Glas)
Broj perioda visokog intenziteta na utakmici raste tokom sezone kod vrhunskih fudbalera

Po dobro poznatom sistemu periodizacije trenažnog procesa u kolektivnim sportovima pa i u fudbalu, tokom pripremnog perioda primenjuju se opterećenja u cilju sticanja visokog nivoa sposobnosti od kojih najviše zavisi takmičarski rezultat (brzina, snaga, izdržljivost), uz istovremeno uigravanje ekipe u taktičkom smislu.

Takođe, prema taradicionalnom shvatanju, sposobnosti stečene u ovom periodu trebalo bi što manje da se “izgube” u takmičarskom periodu, tj fudbaleri bi trebali da zabeleže što manji pad ovih sposobnosti tokom takmičarskog perioda.  Nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na verovatno pogrešni koncept kome smo dugo robovali! Na uzorku od 13 vrhunskih španskih igrača analizirana je takmičarska aktivnost tokom sezone merenjem u 4 vremenske tačke kao i utvrđivanje stanja treniranosti u ovim periodima.

Rezultati istraživanja su pokazali da se broj perioda visokog intenziteta tokom utakmice povećava konstantno od početka do kraja sezone, pri čemu se na kraju sezone ostvaruje značajno veći broj ukupnih perioda visokog intenziteta ali i opterećenje tokom pojedinačnog najvećeg perioda visokog intenziteta (5 minuta najintenzivnijeg dela utakmice)! Takođe, ustanovljeno je da igrači koji se odlikuju većim vrednostima maksimalne i eksplozivne snage ostvaruju bolje rezultate u parametrima fizičkog postignuća tokom utakmice! “Igrači ostvaruju sve bolje  takmičarske performance od početka do kraja sezone, što je izgleda posledica konstantnog razvoja  fizičkih potencijala tokom sezone, a ne održavanjem dostignutog nivoa treniranosti sa kraja pripremnog perioda”- zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u januarskoj svesci časopisa Journal of Strength& Conditioning Research za 2013 godinu. Link

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori