Back BesplatanSport.com

Bavljenje sportom i zdravlje dece

(11 glasova)
Bavljenje sportom i zdravlje dece

Sport pomaže deci, ne samo da budu zdrava i da se pravilno razvijaju i fizički i psihički, već i da se brzo i jednostavno povežu sa drugom decom. Biti u formi znači biti zdrav. Štaviše, ako kod svog deteta stvorite naviku da se bavi sportom od ranog detinjstva, možete sprečiti neke probleme koji bi se mogli javiti u pubertetu.
Deca treba da pronađu ono što im odgovara i da se bave sportom koji vole i koji ih ispunjava. Osnovno je da mališani budu motivisani za bavljenje izvesnim sportom, nikada ih ne treba primoravati na to. Detetu će možda u početku biti teže da uđe u ritam, ali ako dete u svojim roditeljima ima podršku, odlučnost i sigurnost, sve će biti kako treba.

Sport i zdravlje
Za decu je sport, pre svega, igra i razonoda. Za roditelje je zadovoljstvo da vide svoje dete kako uživa, znajući da ono istovremeno vežba i ukoliko to pravilno radi, time sprečava mnoge komplikacije koje se mogu javiti u starijem dobu, kao što su gojaznost i osteoporoza, a takođe deca mogu i da prevaziđu neke bolesti koje su ih kao male zadesile, kao na primer astmu.
Sport je koristan za razvoj kostiju i muskulature i obezbeđuje dobru kondiciju. Osim navedenog,  bavljenje sportom donosi i prednosti koje nisu “opipljive”. Vežbanje deci daje više samopouzdanja, povećava njihovo samopoštovanje i pomaže im da se bolje uklope sa drugima iz okruženja.
Jako je mnogo vrednosti koje se prenose putem sporta, kao na primer, solidarnost i kolegijalnost, a i sport je za decu najzabavnija terapija. Prilagođena fizička aktivnost može pomoći detetu sa problemima da se bolje uklopi sa okolinom i da uživa u svom telu.
Sve je više dece koja svoje slobodno vreme provode u sedećim aktivnostima, kao što su gledanje televizije i igranje video igrica. Za sve ima dovoljno vremena i sport nikada ne treba ostaviti po strani. To je fizička aktivnost od neprocenjive važnosti.

Prevela: Milena Pantelić
Autor: Redakcija portala Guía infantil

Pin It
Milena Pantelić

Master filolog hispanista, prevodilac za španski i engleski jezik. Volonter u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu.Rođena 13.03.1987.Omiljeni sportovi: badminton, tenis, odbojka.

2012-07-22
nedelja, 22 jul 2012 11:00

1 komentar

  • Link komentara SLOBODAN nedelja, 22 jul 2012 15:50 napisao/la SLOBODAN

    U OVOM TEKSTU JE SVE TACNO !!! DECA TREBA DA SE BAVE SPORTOM !!ALI U MANJIM SREDINAMA TO KAO DA NEMA KO DA VIDI,PA DA OMOGUCI DECI KONTINUIRANO BAVLJENJE SPORTOM !!! KLUB U KOJEM SAM AKTIVAN U RADU SA DECOM ( K.M.F. SIDRO - BESKA ) MORA ORGANIZOVATI DECU ,RODITELJE,TRENERE DA BI IGRALI DECJU JIGU ( SPENSOVA LIGA MALIH SAMPIONA ) U NOVOM SADU ( 30-ak kilometara od Beske )... LOKALNA SAMOUPRAVA U KOJO EGZISTIRAMO I RADIMO POMAZE MINIMALNO I NEDOVOLJNO, A SVAKOJ GENERACIJI U BESKI JE POTREBNO DA SE BAVE SPORTOM OD PREDSKOLSKOG DO SENIORSKOG UZRASTS ...USLOVI U KOJIMA RADIMO SA DECOM SU NEADEKVATNI, A KOME TO RECI,KAD ONI KOJI ODLUCUJU ,KAZU DA JE SVE ODLICNO !!!OSTAJE DA ONI KOJI SE BAVE RADOM SA DECOM TO RADE KAKO NAJBOLJE ZNAJU I UMEJU U ,TESKIM USLOVIMA ,KAO I DO SADA !!! VIDI SE DA NEMA SISTEMSKOG RESENJA ZA ,DECU ,PREDSKOLSKOG UZRASTA ,KAO NI OSNOVNO-SKOLSKOG UZRASTA !!!TO SE MORA MENJATI !!!
    SPORTSKI POZDRAV !!!

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori