Back BesplatanSport.com

Zimske, sportske čarolije

(0 glasova)
Zimske, sportske čarolije
Zimske, sportske čarolije


Zimsko doba i sneg mogu da izazovu mnoge nepogodnosti, između ostalog i vanredno stanje. Neočišćeni putevi, hladnoća i zavejani parkovi lako mogu da odvrate čak i one najupornije da se bave sportom. Međutim, pravi uživaoci zimski sportova raduju se novim centrimentrima snega, koje mogu da iskoriste na različite načine. Ono što je takođe važno jeste da bavljenje ovim sportovima ubrzava metabolizam, čisti telo od toksina, pospešuje stvaranje vitamina D, jača mišiće i tako dalje.

Svakako, prva asocijacija na zimski sport jeste skijanje. Planinski predeli idealni su za ovaj vid rekreacije, koja u profesionalnom sportu predstavlja standardnu olimpijsku disciplinu. Poznato je kao Alpsko skijanje, gde je tradicija ovakvog načina skijanja i započeta. Tehnika ovog sporta menjala se i razvijala sa napretkom tehnologije. Na početku je korišćen jedan dugački štap oko koga se skijaš rotirao i tako određivao smer skretanja (Lilefender tehnika). Kasnije su usvojena dva kraća štapa, koja su i danas u upotrebi.

Prvo organizovano skijanje u Srbiji započela je sekcija Srpskog planinarskog društva 1922. godine, i organizaciji SOKO 1923. godine. Prvo takmičenje na 8 kilometara održano je 1929. godine na Avali. Poznata skijališta kod nas su na Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Staroj Planini, Divčibarama, Goču  i tako dalje.

Skijanje naročito aktivira mišiće nogu i ruku, podstiče cirkulaciju i jača kardiovaskularni sistem. Za jedan sat spuštanja može se izgubiti oko 600 kalorija, a skijanjem preko uzbrdica čak 900 kalorija.

Nordijsko skijanje, odnosno skijaško trčanje, idealna je rekreacija i savršen način da se telo dovde u formu, tvrde stručnjaci. Naziv je dobilo po zemljama u kojima je nastalo, odnosno Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ovaj vid skijanja upražnjava se na ravnijim površinama, a takođe se koriste štapovi. Skijaško trčanje slično Alpskom skijanju utiče na kardiovaskularni sistem i različite grupe mišića, a bavljenjem ovim sportom može da se potroši do 756 kalorija na sat.

Može se reći da je razvoj skijanja doveo do pojave daskanja na snegu ili snoubordinga (snowboarding), koji je počeo da privlači pažnju sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka. Ova sada priznata sportska disciplina razvila se iz sažimanja surfovanja na vodi i voženja skejt bordova ili rolera. Postoje različite vrste dasaka za sneg, u zavisnosti da li želite da njima izvodite akrobacije ili da jednostavno uživate spuštajući se niz određenu stazu. Skijaši se veoma lako privikavaju na ovaj vid rekreacije, jer su već upoznati sa načinom održavanja ravnoteže, ali i izazovom koji pred njih postavlja spust. Bavljenjem ovim sportom jačaju se trbušni mišići, razgibavaju se kukovi i kolena, a za sat vremena potroši se 500 kalorija.

Tradicionalno sankanje kome se prvenstveno raduju najmlađi, transformisano je u bob i skeleton, namenjene svetu odraslih. Bob predstavlja disciplinu u kojoj učestvuju četiri ili dva člana tima, koji se, niz unapred utvrđenu stazu, spuštaju aerodinamičnim sankama. Potrebna je veština da bi se sanke pokrenule, a guraju ih članovi tima, koji potom u njih uskaču. Dva najvažnija člana su pilot i kočničar, je prvi upravlja sankama i pronalazi pravu putanju kojom će za kratko vreme bez prevtanja stići do cilja, gde će kočničar da ih zaustavi. Ovo je od 1924. godine standardni sport na Zimskim olipijskim igrama. Skeleton je individualni sport gde pojedinac takođe koristi sanke i spušta se zaleđenom stazom, ali sa glavom okrenutom ka napred. Ova disciplina je od 2002. godine uvrštena u olimijska takmičenja. Sankaški sportovi su dobri, jer  aktiviraju mišiće ruku, nogu, stomaka i leđa.

Sport koji ne zahteva sneg, ali spada u zimske sportove, svakako je klizanje. Nastalo je veoma davno, ali u obliku kakvom ga danas poznajemo vezuje se za XIII ili XIV vek. Klizanje je veoma popularno, naročito u gradovima, jer postoje otvorene, ali i zatvorene dvorane u kojima se ljudi različitih godina pomoću klizaljki kreću po zaleđenoj površini. Sportske discipline koje uključuju klizanje su hokej, karling, brzo klizanje, brzo klizanje na kratkim stazama, ali i umetničko klizanje. Klizanje aktivira sve grupe mišića i jedan je od najzdravijih zimskih sportova. Za samo jedan sat klizanja potroši se oko 500 kalorija, a poboljšavaju se motorika i koordinacija.

Aleksandra Kekić


 

Pin It
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori