Umetničko klizanje

(0 glasova)
Umetničko klizanje
Umetničko klizanje


Umetničko klizanje na ledu jedna je od najpoznatijih sportskih disciplina, sa dosta dugom tradicijom, u kojima je zastupljeno više vrsta umetnosti. Klizači se takmiče u više nivoa, od amatera do profesionalnih, kako na nacionalnim tako i internacionalnim takmičenjima. Umetničko klizanje spada u jedno od odabranih sportova na Zimskim olimpijskim igrama.

Klizači imaju slobodan izbor muzike, kao i pokreta u okviru svog predstavljanja publici. Jedan od najbitnijih faktora za uspešno izvođenje performansa jesu svakako klizaljke, na koje možda prvo pomislimo na pomen ovog sporta. One se po tradiciji izrađuju ručno od više slojeva kože, mada se poslednjih godina sve češće prave od sintetikih matrijala sa termoizolacijom. Najčešća boja klizaljki je crna koju pretežno nose muškarci, a devojke su najčešće viđene u belim ili klizaljkama boje mesa.

Što se tiče disciplina u ovom sportu, najosnovnije su pojedinačno, sportski parovi i plesni parovi. Mnogi klizači se kasnije nakon prelaska u profesionalu kategoriju, odlučuju za nastupe koji su sastavni deo takmičenja, ali ne i takmičarskog.

Ovaj sport zahteva dosta posvećenosti, kako vremenske tako i finansijske, a kod nas nažalost nije toliko zastupljen što se tiče određenih priprema i treninga, mada u Beogradu postoji par škola koje neguju tradiciju ovog prelepog sporta, te pružaju usluge treniranja i obuke za sve zainteresovanje. Jedan od takvih, je i klub “K07” koji se nalazi na Novom Beogradu, u ulici Džona Kenedija 61, koji između ostalog nudi i privatne časove, kao i standardnu obuku za dve starosne grupe (za decu od 3 do 13 godina i starije od 13 do 18 godina).

Autor: Kristina Ovčarević

 

Pin It
2012-06-23
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori