Back BesplatanSport.com

Zašto se olimpijski skakači u vodu tuširaju posle svake runde?

(1 Glas)
Zašto se olimpijski skakači u vodu tuširaju posle svake runde?
Zašto se olimpijski skakači u vodu tuširaju posle svake runde?


To je ono što vidimo, ali o čemu obično ne razmišljamo. Na Letnjim Olimpijskim igrama skakače u vodu uvek na televiziji prikazuju dok se tuširaju ubrzo nakon njihovih skokova. Postoje tuševi u javnom delu oko bazena, a kamera je fiksirana na njima dok čekaju da se pojave rezultati i gledaju njihove konkurente koji zauzimaju svoje pozicije.

Ali, sačekajte trenutak. Koja je tačno svrha ove aktivnosti? Zašto ići pod tuš i oprati se ako ste upravo bili u vodi u bazenu? To je prava misterija!

I nema izuzetaka – svaki skakač to radi. Završi skakanje, popne se na merdevine da izađe iz bazena i odmah ide do tuševa blizu tramboline. Zatim, dok ih u punom svetlu posmatra čitav svet, oni se tuširaju, ispiraju kosu, ruke i noge. Ne skidaju kupaće kostime, naravno, ali je ipak smešno to videti.
Kada razmislite o tome, postoje očigledne stvari koje mogu biti moguća rešenja. Naprimer, možda se tuširaju da bi sa kose i kože isprali hlor iz bazena. Ali, naravno, uglavnom se ne tuširamo odmah nakon što uđemo u bazen, pa zašto bi onda olimpijskim skakačima u vodu ovo bila navika? Da li su bazeni na Olimpijadi posebni? Imaju li više hlora nego bazeni u kojima vi i ja plivamo?
Ne, teorija o hloru je samo diverzija. Bazeni na Olimpijadi nemaju značajno više hlora nego bazeni u gradskom parku, i nema ničeg posebnog u vodi koja je potrebna takmičarima da se operu.

Evo rešenja ove zagonetke: olimpijci se tuširaju posle skokova u vodu da bi mišići ostali topli. S obzirom na razliku između temperature vode i vazduha, mišići mogu da se stegnu posle skoka, a najbolji način da se sa tim izbori je ili da se stane pod topao tuš, ili da se sedne u vrelu kadu.

Naravno, ovo nije odgovor na sva pitanja, Naprimer, otkud to da skakači uvek cede i ispiraju svoju kosu kad su pod tim tuševima? Jesu li to pokreti stečeni navikom ili svakodnevno tušranje? Da li uopšte ispiraju hlor iz kose?

Osim toga, zašto su tuševi na otvorenom gde svi mogu da ih vide? Nije da je nepristojno gledati tuširanje u kupaćim kostimima – samo je malo čudno.

Sa engleskog prevela: Jelena Nikolić

Pin It
Jelena Nikolić

Profesor ruskog jezika, prevodilac za ruski i engleski, nastavnica engleskog jezika u osnovnoj školi. Rođena 27.07.1981. godine, živi i radi u Beogradu. Omiljeni sportovi su joj: vožnja bicikla, rolera, tenis i odbojka na pesku.

2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori