Zašto joga?

(3 glasova)
Zašto joga?

Većina ljudi prvi put dođe na jogu zbog bolova u leđima ili vratu, glavobolje ili nesanice, depresije ili  nekih sličnih tegoba i iznenadi se kad uvidi koliko joga može pomoći da se takva stanja ublaže ili potpuno otklone.
Jedna od prvih stvari koju primetimo je glas u nama što neprestano "priča", ne dozvoljava nam da se koncentrišemo i opustimo, preplavljuju nas emocije i odvraćaju nam pažnju sa onoga što pokušavamo da uradimo. Zatim uviđamo da je upravo ta buka i nemir u našoj svesti ono sa čime moramo da se izborimo kako bismo doveli u ravnotežu naš um i ujedno izbalansirali celokupnu energiju koja nas pokreće i struji našim telom.

Jer kada uspemo da utišamo svoj um i postignemo mir i punu koncentraciju, uz pomoć joga vežbi, položaja, meditacije i vežbi disanja, uspećemo da sebe oslobodimo i fizičkog bola i neprijatnosti koji nas ometaju u svakodnevici.
Joga deluje na sva tri aspekta čovekovog bića: telesni, umni i duhovni. Pomoću različitih metoda ona budi i preobražava latentne snage čoveka, usmerava na put čistote i istine, oslobađa od svih oblika neznanja. Integrisanjem i uravnoteženjem ovih činilaca koji utiču na formiranje jedinke joga doprinosi duhovnom razvoju i celovitom podizanju života na viši nivo.

Postoji više vrsta joga, ali sve one imaju isti cilj. Joga je  jedinstvo mikrokosmosa – čestice, individue sa makrokosmosom - univerzalnom celinom kao krajnjim utočištem. Da bi se ovo jednistvo ostvarilo, svaka osoba mora prvo da uđe u najdublje kutke svoga bića, da upozna samu sebe, da se pomiri sa samom sobom. Ona mora da nađe svoje pravo mesto u svetu, da se na najbolji mogući način uskladi sa svojom okolinom, da bude svetla tačka prostora u kome živi.
Stari mudraci Indije su pružili različite sisteme i metode pomoću kojih bi svako po svojoj prirodi, tempermentu, sklonosti, telesnim i duhovnim sposobnostima mogao da razvije svoje unutrašnje potencijale. Drevni izvori pominju 108 sistema joge od kojih se po značaju izdvaja dvadesetak. A od njih je izloženo pet osnovnih sistema joge. I pored specifičnosti doba i prilika u kojima su nastali oni se sa malim modifikacijama mogu primeniti i u savremenim uslovima života.
To su:
1.    Đnjana(Jnana) joga- put istraživanja, mudrosti, znanja
2.    Bhakti joga- put ljubavi, odanosti, posvećenja
3.    Karma joga- put nesebičnog rada, aktivnosti
4.    Hatha joga- put uravnoteženja telesnih umnih i duhovnih snaga
5.    Radja joga- put samoposmatranja, ovladavanja svim snagama svog bića

I pored njihovih prividnih različitosti svi ovi sistemi vode ka jednom cilju: dobrom telesnom zdravlju, mentalnoj uravnoteženosti i jednoj višoj svesti. Kao što se reke i rečice koje teku sa raznih strana najzad sliju u okean, tako se i razni sistemi, uzajamno se dopunjujuci, stapaju u jednu celinu.
Popularnosti joge je naročito doprinelo to što se može praktikovati u raličitom životnom dobu i praktično nezavisno od telesne razgibanosti, kondicije i težine. Svako radi prema svojim mogućnostima jer Joga nije sport i u njoj ne postoji takmičenje.

Fiziološki efekti joge su:
•    Joga primetno ublažava bolove u leđima, artristis, migrene, glavobolje, menstrualne bolove itd.
•    Postojana ravnoteža autonomnog nervnog sisitema, sa tendencijom blage dominacije parasimpatičkog n.s.
•    Najočigledniji efekat joge je povećanje snage, pokretljivosti zglobova i elastičnost ligamenata.
•    Kroz pravilno i osvešćeno disanje, joga disanje povećava kapacitet pluća. Koncentracija na duboko disanje povećava alkalnost i smanjuje kiselost tela što povoljno utiče na zdravlje kostiju i mišića i smanjuje slabost, glavobolje i depresije.
•    Joga putem istezanja i uvrtanja bitno poboljšava cirkulaciju sto doprinosi boljoj ishrani tkiva i čišćenju tela od otrova.
•    Poboljšana cirkulacija utiče na usporavanje rada srca i normalizaciju krvnog pritiska.
•    Gastrointestinalne funkcije se normalizuju, endokrini sistem se balansira, energetski nivo je viši, telesna težina se normalizuje, spavanje se poboljšava, imunitet jača što doprinosi poboljšanju i očuvanju ukupnog zdravlja.
•    Vežbajući jogu izgledamo i osećamo se mlađi nego što jesmo.

Psihološki efekti:
Somatska svesnost se pojačava, koordinacija pokreta se povećava, raspoloženje se popravlja, osećanje zadovoljstva samim sobom se pojačava, povećava se samoostvarenje, povećava se socijalna adaptibilnost, anksioznost i depresija se povlače, agresivnost se smanjuje, psihomotorne funkcije se poboljšavaju, kognitivne funkcije se poboljšavaju.

Biohemijski efekti:
Opada nivo glukoze, nivo natrijuma opada, ukupan holesterol se smanjuje, trigliceridi opadaju, HDL holesterol se povećava, LDL holesterol se smanjuje, VLDL holesterol se smanjuje, holinesteraza se povećava, kateholamin se smanjuje, ATP se povećava, hematokrit se povećava, hemoglobin se povećava, broj limfocita se povećava, ukupan broj belih krvnih zrnaca se smanjuje, lučenje tiroksina se povećava kao i vitamina C i ukupna serum proteina, oksitocin se povećava, prolaktin i količina kiseonika u mozgu se povećavaju.

Duhovne dobrobiti:
•    Joga gradi svesnost o telu, osećanjima, svetu oko nas i potrebama drugih
•    Unapređuje međupovezanost i međuzavisnost između tela uma i duha
•    Pomaže u razvoju osećanja celovitosti i jedinstvenosti.

Autor: Zagorka Ćosić

Pin It
2012-05-01
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori