Back BesplatanSport.com

Tai či za srčane bolesnike

(0 glasova)
Tai či za srčane bolesnike

Dobrobiti fizičke aktivnosti u smislu savremene nauke poznati su već nekoliko decenija, još od čuvene Londonske studije koja je pokazala da kondukteri u javnom prevozu imaju daleko manje šanse da prevremeno umru od vozača iz jednog jedinog razloga - fizički su aktivniji! Od tada do danas mnogo se saznalo o pozitivnim efektima fizičke aktivnosti na različitim populacijama stanovništva kao i o poželjnom nivou aktivnosti u cilju očuvanja zdravlja. Ipak, još uvek postoje i neka oboljenja za koja se tradicionalno smatra da ne dozvoljavaju nikakvu fizičku aktivnost, kao što su na primer srčana oboljenja.

Međutim, nedavno objavljeno istraživanje ukazuje da fizička aktivnost čak i kod ovih bolesnika može biti veoma korisna! Grupa istraživača sa Univerziteta Harvard (SAD) je na uzorku od 100 srčanih bolesnika utvrđivala efekte dvanaestonedeljnog tai či programa. Rezultati istraživanja pokazali su da se osobe koje su bile angažovane u ovom vidu fizičke aktivnosti  odlikuju značajno poboljšanim kvalitetom života, raspoloženjem kao i poboljšanim subjektivnim osećajem efikasnosti. U zaključku, autori rada navode da ovaj vid vežbanja ima značajne pozitivne efekte na širi aspekt zdravstvenog statusa osoba sa srčanim oboljenjem i da ga je stoga poželjno implemetirati kao deo terapije!
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa Archives of Internal Medicines za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori