Da li ste hranoholičar?

(2 glasova)
Da li ste hranoholičar?

KOLIKO STE PUTA OTVORILI FRIŽIDER ILI POLICU SA HRANOM I TRAŽILI "NEŠTO ZA JELO IAKO REALNO NE BI TREBALO DA STE GLADNI POŠTO STE SKORO JELI, I TO DOBRO"

Prejedanje se smatra grehom, ali nećemo o tome na taj način pričati. Niko ne želi tako da se ponaša. Mnogi su iskusili da jedu i nikako ne mogu da se zasite iako bez pravog osećaja gladi. Svako želi da jede kad je gladan i da ima osećaj kada mu je dosta. Mnogi ljudi su nesretni jer ne mogu da prestanu da jedu i ako to silno žele. Okolina veruje da su proždrljivi ili da imaju slab karakter. Da li je zaista tako ili je reč o nečemu drugo?

Problem nemogućnosti da prestanemo da jedemo iako to želimo je izazvan odabirom namirnica. Određena vrsta hrane izaziva opijatske aktivnosti u mozgu.

Šećer izaziva potrebu za jelom, posebno da se konzumira još šećera. Uzrok tome je jednim delom podizanje i opadanje šećera u krvi što izaziva glad i želju da se još jede. To se uglavnom dešava zbog uticaja na određene supstance u mozgu koji su sastavni deo sistema nagrađivanja i samim tim dolazi do izvesnog oblika zavisnosti. Stvara se potreba za stalnim i čestim jedenjem slatkiša i ugljenih hidrata, industiskih sokova, kola pića, energetskih sokova...Opisana stanja šećerne melanholije.

Šećer izaziva zavisnost kao alkohol i nikotin, neke studije ga upoređuju sa ozbiljnijim opijatima. Naše telo šećer doživljava kao otrov jer oduzima hranljive materije organizmu. Nagle promene šećera u krvi čine nas umornima, sa slabijom koncentracijom, nervoznijim, stres se povećava, jer povećava visinu stresnih hormona a direktno utiče na smanjenje umirjujućih hormona u našem organizmu.

Izaziva jaku kompulzivnu (prinudnu) zavisnost i imamo jaku nekontrolisanu potrebu za dodatnu stimulaciju odnosno još šećera-ugljenihidrata i hrane. Osim namirnica za koje znamo da su bogate šećerom kolaci, keks, testenina, industriski sokovi nalazi se i u zdravim namirnicama sušenom voću, voćnim jogrtima... Zato čitajte dekleracije i obratite pažnju na količinu ugljenihidrata. Često piše da proizvod nema belog konzumnog šećera ali se nalazi u drugom obliku kao glukozni sirup, fruktozni sirup i slične jeftinije varijante koje se dodaju industirskim proizvodima.

DVA OBLIKA ZAVISNOSTI
1. Osetljivi smo na šećer odnosno ugljenehidrate (proizvode od belog brašna) ali možemo odoleti. Problem je ako počenemo da jedemo teško se zaustavljamo.
2. Zavisnici koji svakodnevno u većim količinama moraju da konzumiraju proizvode koji imaju dosta ili mnogo šećera ili ugljenihidrata (proizvode od belog brašna). Problem nastaje jer se povećavaju količine i učestalost konzumiranja. Pojavi se neutoljiva potreba i nervoza sve dok se ne konzumira takva hrana.

NEKE OD NEGATIVNIH POSLEDICA I SIMTOMA KOJE IZAZIVA KONZUMIRANJE ŠEĆERA

1. Dovodi do izlučivanja serotonina i edorfina, koji trenutno deluju smirujuće i daju kratkotrajni osećaj zadovoljstva. Prekomerno konzumiranje dovodi do uznemirenosti i razdražljivosti.
2. Deca postaju hiperakivna i razdražljiva.
3. Odrasli osećaju umor, agresivni su, iritirani i nervozni
4. Utiče na stvaranje hipertenzije
5. Utiče na začepljivanje krvnih sudova
6. Doprinosi povećanju masnoće u krvi
7. Povećava izlučivanje stresnih hormona adrenalina i noradrenalina
8. Uništava antioksidante i druge vitalne supstance jer prilikom sagorevanja stvara visoku temperaturu.
9. Slabi imunosistem i tako doprinosi upalnim procesima.
10. Smanjuje iskorišćavanje kalcijuma i magnezijuma u organizmu, koji umirujuće deluju na naš organizam, remeti san
11. Deluje opijatski na mozak, pogotovo na vlastite supstance koje u našem telu deluju protiv bolova. Zato prevelika upotreba šećera može da poveća bolove u telu.
12. Stvara nemir i neravnotežu među supstancama u mozgu (slično kao nikotin ili morfijum)
13. Stvara zavisnost
14. Brže stare naše ćelije pa tako delujemo starije
15. Zamara pankreas i uvodi u rizik od dijabeta

GLUTEN protein iz žitarica i KAZEIN mlečni protein dovode do stvaranja supstanci koje podstiču aktivnosti u mozgu koje ukazuju na oblike zavisnosti, kao opijati. Verovatno vam se dogodilo da ste jeli hleb ili pecivo, jake sireve i da ste stalno imali potrebu da jedete još, ne možete da se zaustavite i prestanete. Čak i neke zdrave namirnice jezgrovito voće, lešnici, bademi, kikiriki, semenke, kokice stimulišu apetit i potrebu za "još". Kod nekih se to događa sa voćem, testeninom. Kod nekih osoba mlečni proizvodi stimulišu apetit ili prženi krompirići.

GLUTAMINATI pojačivači ukusa E621 i E615 izazivaju apetit i želju za još i sve više hrane. Stimulišu pojačano lučenje insulina i tako pojačavaju i brzo ponavljaju glad i potrebu za preteranim količinom takve hrane, čak stvaraju zavisnost za uvek istim proizvodom istog proizvođača. Postoje generacije "te i takve" hrane (nazvane po proizvodu). Glutamata ima u većini suhomesnatih proizvoda, ali i u drugim proizvodima. Obratite pažnju na dekleracije. Mesa ima sve manje u suhomesnatim proizvodima, paštetama i raznim drugim industirskim proizvodima i ti proizvodi su prirodno bezukusni. Zato se dodaju pojačivači ukusa, veštačke boje i arome, posebno u veštačkim supama i polugotovim jelima, suvim začinima. Ipak mi biramo šta ćemo kupiti za svoj novac. Branite se informaciom, čitajte dekleracije.

Nedostatak pravih prirodnih masnoća u ishrani a posebno omega 3 povećava potrebu za jelom i tako postajemo zavisnici-hranoholičari.

DONESITE VAŽNE ODLUKE
1. izbacite iz jela namirnice koje vam stvaraju potrebu da jedete u neograničenim količinama - kada jednostavno ne možete da se zaustavite, što ih više jedete sve vam se više jedu
2. sami znate koje su to namirnice "okidači"
3. sigurnije je da ih ne kupujete i da im niste u blizini
4. najbolje je da neke namirnice i ne počinjete da jedete
5. čitajte dekleracije
6. vi kupujete i trošite svoj novac pa samim tim odluka je na vama, zato je bolje da neki proizvodi ostanu na polici u prodavnici

Probleme neizdržive potrebe za jelom i jedenja u neumernim količinama rešavamo izborom namirnica u što prirodnijem i izvornijem obliku. Sveže i prirodne namirnice ojačavaju vaše telo, donose zdravlje i energiju, koncentraciju, bistrinu uma i zadovoljstvo.

Odluka je vaša. Nije lako kao i sa svakim oblikom zavisnosti ali nije neizvodljivo. Vi birate.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori