Jedna serija za mršavljenje!

(0 glasova)
Jedna serija za mršavljenje!

Koliko smo samo puta čuli da je za regulisanje telesne težine neophodno posvetiti se aerobnom treningu, tj. dugotrajnoj aktivnosti niskog intenziteta. Svima nam je dobro poznata priča po kojoj je potrebno raditi niskim intenzitetom kako bi tokom aktivnosti masti bile dominantan izvor energije. Ovaj davno prihvaćeni koncept je pretrpeo značajne promene u poslednjoj deceniji, sa većim brojem istraživanja koja su ukazala na značaj treninga snage u regulaciji telesne težine, pre svega preko porasta ili održavanja «kalorijske peći» našeg organizma – mišića! U tom smislu je preporučeno da se izvodi više serija u radu sa opterećenjem što će doprineti povećanoj energetskoj potrošnji u miru.
Ipak, grupa istraživača sa Univerziteta Ilinois (SAD) objavila je istraživanje koje može da promeni preporuke treninga snage u cilju regulisanja telesne težine. Naime, na uzorku od osam studenata je pokazano da je jedna serija u treningu snage (10 vežbi) jednako efikasna u podizanju energetske potrošnje u miru (oko 5% ili 400 kJ) kao i tri serije sa istim opterećenjem! Autori zaključuju da je primena skraćenog treninga snage, u ukupnom trajanju od 15 minuta, efikasan način podizanja energetske potrošnje u miru i da predstavlja atraktivnu alternativu dosadašnjoj praksi za kontrolu telesne težine!
Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci časopisa European Journal of Applied Physiology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-24
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori