Back BesplatanSport.com

Ko uzima previše vitamina? Sportisti u sportovima ultraizdržljivosti!

(0 glasova)
Ko uzima previše vitamina? Sportisti u sportovima ultraizdržljivosti!

Svima je dobro poznato da sportovi ultraizdržljivosti (npr. maraton, triatlon, biciklizam) prouzrokuju povećane energetske zahteve i nadprosečnu potrebu za pojedinim mikronutrijentima koji učestvuju u energetskom metabolizmu ili se gube znojenjem i učestvuju u procesima mikroreparacije mišićnog tkiva nakon treninga. U želji da obezbede dovoljne količine ili koriguju loš izbor namirnica u svakodnevnoj ishrani, mnogi sportisti u ovim disciplinama pribegavaju nekritičnom unosu vitamina i minerala u obliku dijetetskih suplemenata.
U želji da ispitaju učestalost uzimanja suplemenata među 37 ultramaratonaca (24 muškarca i 13 žena), ekipa naučnika iz Istraživačkog i edukativnog centra pri Bolnici za ortopediju i sportsku medicinu iz Dohe, pratila je nedeljni obrazac prehrane sa utvrđivanjem adekvatnosti ishrane i suplemenatacije. U odnosu na neaktivnu populaciju, ultramaratonci konzumiraju značajno veće količine svih vitamina i minerala osim vitamina D. Ukupno uzev, preko 60% analiziranih sportista koristi neki od vitaminskih suplemenata od kojih prednjače vitamin C (preko 95% sportista), vitamin E (više od ¾ ispitanika) i multivitaminski preparati (oko 50% sportista). Gotovo polovina anketiranih sportista uzima ove suplemente u cilju prevencije ili lečenja simptoma prehlade. Međutim, pored činjenice da je efikasnost vitamina C i vitamina E u tretmanu infekcija gornjih respiratornih puteva pod velikim znakom pitanja, istraživači uočavaju paradoks povećanog unosa ovih preparata a da kod ultramaratonaca nema jasnih dokaza da postoji nedostatak ova dva vitamina. Čini se da politika unosa pomenutih vitamina „za svaki slučaj“ nema naučnog opravdanja pa sportiste treba snažno obeshrabriti da uzimaju dodatne suplemente na svoju ruku i bez konsultacije sa stručnim licima.
Istraživanje je objavljeno u decembarskom broju International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism iz 2010. godine.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori