Back BesplatanSport.com

Najveće otkriće u sportskoj ishrani u poslednjih 10 godina

(1 Glas)
Najveće otkriće u sportskoj ishrani u poslednjih 10 godina


Velika većina sportskih naučnika će se složiti da je najznačajnije otkriće u sportskoj fiziologiji tokom poslednje decenije bio upravo uticaj soka od cvekle na sportske performanse kod sportova tipa izdržljivosti.

Najveća istraživanja ovog tipa odrađena su na mom University of Exeter pod komadom profesora Endija Džonsa. Profesor Endi je svakako trenutno jedan od najpriznatijih naučnika u svetu sportske fiziologije i upravo njemu University of Exeter duguje neverovatan uspeh i stajanje rame uz rame sa najjačim univerzitetom sportskih nauka University of Loughborough. Meni je bilo veliko zadovoljstvo i čast odraditi postdiplomske studije na takvom univerzitetu i asistirati u Endijevim istraživanjima.

Tokom višegodišnjih istraživanja došlo se do dobro utemeljenih saznanja da konzumiranje soka od cvekle tj. prirodni nitrati iz njega imaju veliki uticaj na filzologiju time što spuštaju fiziološke potrebe organizma, pre svega potrošnju kiseonika sa visokog na niži nivo u istom stepenu opterećenja.

Već nakon prvih otkrića, ona su počela da se primenjuju u praksi. Pioniri u tome bili su svakako britanski sportisti na čelu sa atletičarkom Polom Redklif koja već duži niz godina sarađuje sa profesorom Džonsom i plivačicom Beki Adlington.
University of Exeter je upravo zbog ovih saznanja imao veliku ulogu u pripremi GB Team-a za OI 2012. Naravno i ostali timovi su imali informacije o uticaju sintetičkih nitrata i onih iz soka cvekle na sportske performanse, ali količina podataka, detalji poput potrebne količine soka, vremena konzumacije i sl. bili su rezervisani za one sportiste čiji su se timovi posvetili dubljem istraživanju ove teme i njene primene u praksi, trenažnom procesu i kombinaciji sa ishranom. Nije bilo dovoljno da Mo Farah, Džesika Enis, braća Braonli i ostali velikani samo odrade standardizovane treninge, popiju čašu soka od cvekle i dođu na podijum.

Vrhunski sport je dobio novi prostor za napredak, a na sportskim stručnjacima i trenerima je da to iskoriste i na najbolji mogući način preimene kod svojih sportista što nije ni malo jednostavno. Svaki plan je potrebno razraditi do najsitnijih detalja, a svaki sportista je fiziološka celina sama za sebe.

Pijete li sok od cvekle?!

Pogledajte kratko izlaganje Endija Džonsa i mogućnosti široke primene ovog naučnog saznanja...

Pin It

Medije

f
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-0001-11-30
sreda, 19 februar 2014 08:33

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori