Back BesplatanSport.com

Konzumiranje banana ne povećava koncentraciju kalijuma u krvnoj plazmi

(1 Glas)
Konzumiranje banana ne povećava koncentraciju kalijuma u krvnoj plazmi

Grčevi nakon fizičke aktivnosti su česta pojava, od njih manje ili više često pati preko 95% svetske populacije. Uprkos ovako izraženoj incidenci, još uvek se pouzdano ne zna etiologija ovog fernomena, ali se kao jedno od najčešćih objašnjenja navodi disbalans elektrolita, između ostalih i kalijuma.

Posledično, veliki broj stručnjaka za ishranu preporučuje unos banana tokom aktivnosti, s obzirom da je banana bogata upravo ovim hemijskim elementom. Ipak, postavlja se pitanje da li unos banana povećava koncentraciju kalijuma u krvi? Nedavno objavljeno istraživanje, među prvima rađenim na humanism subjektima, ne daje ohrabrujuće rezultate.

Grupa istraživača sa Univerziteta Severna Dakota (SAD) je na uzorku 9 zdravih muških osoba utvrđivala uticaj unosa različite količine banana (150 ili 300g) neposredno nakon 60-minutnog treninga na koncentraciju kalijuma u krvnoj plazmi! Rezultati istraživanja su pokazali da razlike u koncentraciji kalijuma ne postoje ili su minimalne u svim vremenskim intervalima uzorkovanja krvi nakon unosa banana (3, 5,15,30 i 60min)! “Izgleda da unos banana ne dovodi do značajnog porasta kalijuma u krvnoj plazmi ni nakon 60min posle unosa, što posledično ukazuje da konzumiranje banana ne utiče na hipotetski mehanizam nastanka grčeva u mišićima”- zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci  časopisa Journal of Athletic Training za 2012 godinu. Link

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori