Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Ishrana
  • Treninzi u zatvorenom prostoru uzrok su čestog deficita vitamina D kod sportista

Treninzi u zatvorenom prostoru uzrok su čestog deficita vitamina D kod sportista

(0 glasova)
Treninzi u zatvorenom prostoru uzrok su čestog deficita vitamina D kod sportista

Vitamin D tradicionalno je povezan pre svega sa zdravljem kostiju a pored toga pomaže funkcionisanje mnogih tkiva i organa kao i kardiovaskularnog sistema. Ono što vitamin D čini specifičnim jeste i način njegove sinteze za koji je neophodna sunčeva svetlost. Tako,  i pored unosa dovoljnih količina vitamina D, 40-75% ljudi ima nedostatak ovog vitamina, koji posledično može dovesti do: hipertenzije, dijabetesa, hipertrofije leve komore, srčane insuficijencije i hronične upale krvnih sudova.

Sportisti čije se aktivnosti odvijaju u zatvorenom prostoru imaju relativno visok rizik od insuficijencije, pogotovo u zimskom periodu. Najnovija studija sprovedena od strane tima stručnjaka Departmana za reumatologiju i sportsku medicinu (V. Britanija) bavila se procenom statusa vitamina D u krvi kod profesionalnih plesača tokom perioda smanjene (zimi) i povećane (leti) izloženosti suncu kao i uticajima na metabolizam kosti i rizika od povrede. Na uzorku od 19 elitnih plesača klasičnog baleta praćenih tokom šest meseci uzeti su uzorci markera 25[OH]D, PTH (paratiroidni hormon) i markera promena na kostima CTX (c-terminal telopeptid) i PINP (n-terminal propeptid tipa I).

Rezultati istraživanja pokazali su znatno niži nivo  25[OH]D u zimskom periodu (14.9 ng/ml) u odnosu na letnji (23.9 ng/ml). Slični rezultati dobijeni su i sa PTH (38.7mg/ml-26.3mg/ml) i PINP (89.9ng/ml-67.6ng/ml). Incidenca povreda mekih tkiva je bil znatno niža u letnjem periodu nego u zimskom. Autori savetuju suplementaciju vitaminom D tokom zimskog perioda kako bi se sprečio njegov sezonski pad.

Rad je objavljen u februarskoj sveci časopisa Journal of Science and Medicine in Sport za 2013. godinu. Link

 

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori