Back BesplatanSport.com

Jagode protiv čira na želucu

(3 glasova)
Jagode protiv čira na želucu
Jagode protiv čira na želucu


Čir je bolna ranica na sluzokoži želuca. Poznato je da osobe koje boluju od ovog oboljenja imaju više kiseline kao i da je sluzokoža manje otporna na dejstvo kiseline nego kod zdravih osoba. Čir se češće javlja kod osoba koje se neuredno i nedovoljno hrane, koje jedu brzo, i to ljuto začinjenu hranu i piju alkoholna pića. Iako uzroci pojave čira na želucu nisu dovoljno istraženi, izgleda da ih treba tražiti i u činjenici da je želudac mesto masovne produkcije slobodnih radikala. Nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na mogućnost da redovna suplementacija nutrijentima koji imaju snažan antioksidativni kapacitet može da dovede do smanjenja negativnih efekata slobodnih radikala na želudac!
Grupa istraživača iz Italije, Španije i Srbije je utvrđivala unos ekstrakta jagode na čirne promene zida želuca kod laboratorijskih pacova. Rezultati istraživanja su pokazali da unos jagoda značajno smanjuje negativne efekte koje nagla produkcija slobodnih radikala (izazvana u ovom slučaju unosom određene količine metil-alkohola) ostvaruje na želudačni zid. Izgleda da su pozitivni efekti ishrane jagodama pre svega vezani za značajan antioksidativni kapacitet fenolnih elemenata u sastavu ovog voća. Čini se da jagode imaju kapacitet da smanje pojavu ulcernih promena na zidu želuca kod sisara. Ukoliko se neredovno i nepravilno hranite, unosite određene količine alkohola ili ste jednostavno po prirodi malo nervozniji, izgleda da možete da smanjite negativne efekte takvog načina života redovnom ishranom jagodama!
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa PLoS ONE za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori