Back BesplatanSport.com

Sitni kolači i glikemijski indeks

(0 glasova)
Sitni kolači i glikemijski indeks

Glikemijski ili "slatki indeks" je brzina i nivo porasta vrednosti šećera u krvi. Neka hrana i namirnice izazivaju brz i veliki skok šećera u krvi, posebno beli konzumni šećer, kao i hrana koja sadrži dosta šećera, kolači, torte, poslastice, sladoled, belo brašno i pekarski proizvodi, kroasani sa džemom ili euro kremom, sokovi, kola pića, posebno energetska pića, kokteli...

Šta se dešava u našem organizmu kada pojedemo više takvih namirnica? Naglo nam skoči šećer, pa isto tako naglo padne, osećamo slabost koju doživljavamo kao neprijatnost, potrebu da jedemo da bi se osećali bolje "pao mi je šećer" je uobičajena rečenica i opet uzmemo nešto slatko, i nastavljamo začarani krug.

Ako osećate potrebu za slatkim, pojedite sveže voće ili suvo voće, ali umereno dve tri suve šljive, smokve, kajsije ili malo brusnica. Jedna kockica crne čokolade, ali je sisajte u ustima nemojte je progutati. Efekat je kao da ste pojeli mnogo više čokolade.

Sitni kolači su izazov u ovom periodu. Lepi, slatki prosto mame, a uvek su završetak Slavskog menija. Neko ostavi "mesta" za njih, neko "bez obzira na sve ne može da odoli i da se zaustavi". Kako god bilo dolaze na kraju i teško im je odoleti. Sutra se budimo umorni, otečeni, i obećavamo da nećemo, ali uskoro dolazi nova Slava i...

ISTORIJAT SITNIH KOLAČA

Sitni kolači su sastavni deo posluženja na Slavama. Nastali su kao potreba da se čestitari počaste nečim slatkim i malim, uz žito, kafu i eventualno mali sendvič i neko piće budu kompleno posluženi, jer su došli da čestitaju Slavu i idu dalje da drugima čestitaju i da na selećoj Slavi mogu da se posluže. Na ručak ili večeru su dolazili najbliži i kumovi i meni je bio drugačiji. Nećemo pričati o tome kako su se običaji promenili i zašto sada drugačije slavimo.

Sitni kolači imaju između 100 i 150 kcal. Ako pojedete 5 komada uneli ste od 500 do 750 kcal, ili oko 15o gr. šećera. Da ne pominjem da se malo ko zaustavi na 5 kom, slikovito to je 2/3 šolje od 2 dl šećera. Nije važno kako izgleda lepo, čarobno, topi se ustima. To je istina, šećer u drugom obliku. Razmislite.

Neću vas umarati statističim podacima, ali treba znati da je sve više ljudi pa čak i mladih koji imaju probleme kao posledicu loše i neadekvatne ishrane, nasledni šerer je procentualno daleko manji. Zato razmislite, vi odlučujete o svom zdravlju i životu bolje rečeno i dužini i kvalitetu života.

Zaključak je da treba da uživate i jedete povremeno ono što volite, naravno i sitne kolače, ali umereno. Naučno je dokazano da je umerenost ključ kvalitetnog života, a naši preci su mudro primenjivali taj recept, setite se baka i deka koji su što su bili stariji sve umerenije jeli i bili vitalni.

Mislite danas o svom zdravlju dok ste zdravi i sačuvajte ga, jer na žalost shvatimo koliko je vredno tek kada ga izgubimo.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori