Kofein poboljšava reaktivnu agilnost sportista

(1 Glas)
Kofein poboljšava reaktivnu agilnost sportista

Ergogeni efekti kofeina dobro su poznati već duže vremena. Veći broj istraživanja rađen prethodnih decenija utvrdio je poboljšanja u parametrima izdržljivosti, brzine i eksplozivne snage kao posledice unosa kofeina u ishranu. Takođe, postoji značajan trend interesovanja za ovaj suplement s obzirom da je skinut sa doping liste Svetske antidoping agencije 2004, godine. U nedavno objavljenoj studiji, prvi put je utvrđivan uticaj unosa kofeina na rezultate u reaktivnoj agilnosti tj. agilnosti u kojoj se zadatak izvršava u odnosu na određeni stimulus. Ovako izvođenje testa agilnosti je novijeg datuma i predstavlja pokušaj da se ova dugo izučavana sposobnost donekle redefiniše i približi sposobnosti koja je od realnog uticaja u pre svega kolektivnim sportovima (reakcija igrača nije unapred određena već zavisi od situacije na terenu).
Grupa istraživača sa Univerziteta Zapadna Australija je na uzorku od deset sportista utvrđivala efekte uzimanja 6 mg/kg telesne mase kofeina na reaktivnu agilnost u odmornom stanju i u toku izraženog zamora. Rezultati istraživanja su pokazali da postoji izražen pozitivan efekat kofeina na ispoljavanje reaktivne agilnosti kako u odmornom stanju tako i u zamoru! Ukoliko ste profesionalni sportista, ili pak samo želite da pobedite u fudbalu na male goliće ispred svoje zgrade, neposredno pre utakmice uzmite kofein i poboljšajte brzinu reakcije!
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs

Najnovije od Centar sportskih nauka

K2_утоPMCESTE_јул+0200RјулPMCEST_1C12
среда, 03 март 2010 13:05

Ostavi komentar

nazad na vrh