Back BesplatanSport.com

Kofein poboljšava reaktivnu agilnost sportista

(1 Glas)
Kofein poboljšava reaktivnu agilnost sportista

Ergogeni efekti kofeina dobro su poznati već duže vremena. Veći broj istraživanja rađen prethodnih decenija utvrdio je poboljšanja u parametrima izdržljivosti, brzine i eksplozivne snage kao posledice unosa kofeina u ishranu. Takođe, postoji značajan trend interesovanja za ovaj suplement s obzirom da je skinut sa doping liste Svetske antidoping agencije 2004, godine. U nedavno objavljenoj studiji, prvi put je utvrđivan uticaj unosa kofeina na rezultate u reaktivnoj agilnosti tj. agilnosti u kojoj se zadatak izvršava u odnosu na određeni stimulus. Ovako izvođenje testa agilnosti je novijeg datuma i predstavlja pokušaj da se ova dugo izučavana sposobnost donekle redefiniše i približi sposobnosti koja je od realnog uticaja u pre svega kolektivnim sportovima (reakcija igrača nije unapred određena već zavisi od situacije na terenu).
Grupa istraživača sa Univerziteta Zapadna Australija je na uzorku od deset sportista utvrđivala efekte uzimanja 6 mg/kg telesne mase kofeina na reaktivnu agilnost u odmornom stanju i u toku izraženog zamora. Rezultati istraživanja su pokazali da postoji izražen pozitivan efekat kofeina na ispoljavanje reaktivne agilnosti kako u odmornom stanju tako i u zamoru! Ukoliko ste profesionalni sportista, ili pak samo želite da pobedite u fudbalu na male goliće ispred svoje zgrade, neposredno pre utakmice uzmite kofein i poboljšajte brzinu reakcije!
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori