Back BesplatanSport.com

Višnjičica rod rodila i KVS rizike smanjila!

(1 Glas)
Višnjičica rod rodila i KVS rizike smanjila!

U sve većem broju popularnih časopisa koji se bave zdravljem često možemo da pročitamo o nekom novom «revolucionarnom» voću ili povrću kome se pripisuju gotovo mitološke sposobnosti lečenja mnogobrojnih oboljenja.Ovoj sada već višedecenijskoj tradiciji pripisivanja fantastičnih svojstava pojedinim «prirodnim lekovima» mogli smo svi da se nasmejemo u jednom sjajnom skeču čuvene humorističke emisije sa kraja 80-ih godina prošlog veka («Staviš dva kestena u džep gde te boli, nosiš mesec dana i nećeš verovati… isto te boli!»). Ipak, izgleda da je istina negde između!
Tako, jedno nedavno objavljeno istraživanje je pokazalo da višnje u svom sastavu imaju specifičnu kombinaciju snažnih antioksidanasa koji značajno smanjuju kardiovaskularne rizike! Grupa istraživača sa Univerziteta Mičigen (SAD) je u trajanju od pet meseci hranila laboratorijske miševe uz dodatak praha dobijenim iz višanja. Obdukcija je nakon ovog period pokazala da su miševi koji su se hranili sa dodatkom višanja odlikovali značajno smanjenom incidencom prerane smrti (čak za 65%), taloženja lipida u aortnom luku i abdominalnoj aorti. Takođe, značajno je smanjena incidenca inflamatronih promena u aortama kod ove grupe miševa. Izgleda da se unosom specifične kombinacije antioksidanasa sadržanih u višnjama značajno smanjuju kardiovaskularni rizici, pre svega ateroskleroza! Autori ukazuju i na sasvim realnu pretpostavku da je moguć pozitivan uticaj inflamatornih reakcija u mišićnom sistemu, nakon intenzivne fizičke aktivnosti ili kao posledice artritisa!
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa FASEB Journal za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori