Back BesplatanSport.com

Šta piti posle treninga - 7 najbolji hapitaka

(0 glasova)
Šta piti posle treninga - 7 najbolji hapitaka

U ovom tekstu neće biti reči o sportskoj suplementaciji već o napitcima koji su sastavna svakodnevica u našem okruženju. Dobar deo ovih napitaka bi trebao biti svakodnevno uključen u ishranu sportista kako bi potrebe organizma za hranljivim materijama uspešno bile nadoknađene.

1. Sok od paradajza. Paradajz je veoma bogat vitaminima A, B i C, antioksidantima i kalijumom. Svaki od ovih sastojaka igra vrlo kompleksnu ulogu u organizmu sportiste pre svega podržavajući njegov imunitet koji je vrlo često zbog zahtevnih treninga ugrožen.

2. Beli i zeleni čajevi. Sve vrste belih i zelenih čajeva se dobijaju od biljke Camellia sinensis i kao predstavnici čajeva spadaju u grupu najzdravijih pića na svetu. Tako je pre svega zbog činjenice da su čajevi vrlo jaki antioksidanti koji igraju ključnu ulogu u izbacivanju toksina iz organizma sportiste koji se skupljaju u svakom momentu a prvenstveno tokom zahtevnog treninga. Više o čajevima pročitajte ovde.
 
3. Mleko. I pored činjenice da je mnogo ljudi osetljivo na laktozu mleko je nezamenljiva hrana koja nema alternativu. Mlečne masnoće ukoliko se unose u ograničenim količinama igraju veliku ulogu u preraspodeli energije tokom oporavka sportista, dok je mlečni protein jedan od najbolje apsorbovanih proteina u ljudskom organizmu. Pored čistog mleka ovo važi i za ostale mlečne proizvode. Sa mlekom treba obazrivo i nije ga poželjno uzimati tik uoči takmičenja i intenzivnog treninga.

4. Sok od brusnice. Brusnica spada u grupu super namirnica koje imaju neverovatne zdravstvene beneficije po čovekov organizam. Pored neospornih antioksidantivnih beneficija, 100% prirodni sok od brusnice čuven je po svojim anti upalnim, kardio-vaskularnim i digestivnim blagodetima. Sok od brusnice najkorisniji je u stanjima oporavka od boliesti ili povrede kod sportiste.

5. Čaj od đumbira i kamilice. Mešavina ova dva čaja doprineće poboljšanom snu sportiste, a dobar san je vrlo važan element trenažnog procesa, tačnije oporavka. Ovaj čaj pije se u večernjim časovima, pred spavanje a posebnu učinkovitost ima uoči velikih takmičenja kada su sportisti vidno uzrujani. Pored ovih, čaj od kamilice i đumbira ima odlična dejstva i u otklanjanju problema sa digestivnim sistemom.

6. Sok od cvekle. O cvekli, "magičnom sportskom povrću" već je bilo dosta reči na ovom blogu. Ukratko: u pitanju je prirodni napitak koji će podići sportske performanse na viši nivo, prolitajte više ovde.

7. Sok od narandže. Ovo je svakako jedno od najpopularnijih pića na svetu. Međutim, treba biti svestan činjenice da je manje od 10% popijenog soka od narandže 100% prirodno. Ovde govorimo o 100% prirodnim sokovima bez dodatih zaslađivača. Pored obilja vitamina C i antioksidanata, sok od pomorandže pomoći će u korišćenju energije iz deopa koji nisu u prvom planu tokom fizičke aktivnosti.

Treba napomenuti da je svaki od ovih napitaka najučinkovitiji ukoliko se pije na prazan stomak, dakle pre obroka, nikako posle. Ispijanje bilo kakve tečnosti nakon obroka poremetiće varenje i neće dopustiti organizmu da maksimalno aprorbuje hranljive materije.

Prijatan dan,
Đorđe Agbaba

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
2015-01-15
četvrtak, 15 januar 2015 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori