Back BesplatanSport.com

Fizička aktivnost smanjuje negativan efekat soli na krvni pritisak

(0 glasova)
Fizička aktivnost smanjuje negativan efekat soli na krvni pritisak

Povišen krvni pritisak predstavlja jednu od najrasprostranjenijih bolesti savremenog doba. Komplikacije ove bolesti su mnogobrojne, od kojih su infarkt i šlog najčešće i predstavljaju glavni uzročnik smrtnosti na našim prostorima. Uzročnici povišenog krvnog pritiska su različiti ali izgleda da ih treba tražiti u jedinstvu genetske predispozicije i uticaja sredine, pri čemu unos prevelike količine soli predstavlja jedan od najčešće spominjanih.Svetska zdravstvena organizacija  navodi da bi unos soli trebalo smanjiti na jednu kafenu kašicicu dnevno (5-6grama), daleko ispod prosečnog unosa koji prelazi i 12 dnevno u nekim zemljama. Dakle, povećanje krvnog pritiska  nam je suđeno?
Pa, možda i jeste, ali ne svima jednako, ukazuje studija grupe istraživača sa Univerziteta Nju Orleans (SAD), pri čemu je glavni korektivni faktor (imate pravo jednom da pogađate?)- fizička aktivnost. Studija je na uzorku od 1500 ljudi utvrđivala uticaj nivoa fizičke aktivnosti (uzorak je podeljen u 4 subuzorka, od veoma aktivnih do sedentarnih osoba)  na porast krvnog pritiska kao posledice unosa prevelikih doza soli (18g dnevno). Rezultati istraživanja su pokazali da osobe koje su najaktivnije beleže najmanji porast krvnog pritiska! Takođe, u poređenju sa sedentarnim osobama, osobe sa najvećim nivoom fizičke aktivnosti imaju 38% manju šansu da ostvare kritično visoku vrednost porasta krvnog pritiska (porast za 5 i više procenata). Efekte unosa prevelike količine soli na krvni pritisak izgleda da je moguće smanjiti jednim lekom koji ništa ne košta i nema nuspojave- fizičkom aktivnošću!!!
Istraživanje je objavljeno na naučnoj konferenciji Američkog Društva za Srce (American Heart Association) održanoj od 23 do 25 marta 2011 godine.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori