Back BesplatanSport.com

Vežbanje pojačava osećaj sitosti

(3 glasova)
Vežbanje pojačava osećaj sitosti

Već smo u više navrata ukazivali na problem gojaznosti i načine kako fizička aktivnost može da doprinese rešavanju ovog globalnog zdravstvenog fenomena. Uglavnom smo ukazivali na značaj fizičke aktivnosti u povećanoj potrošnji kalorija što posledično (uz zadržavanje kalorijskog unosa) dovodi do kalorijskog deficita i gubljenju telesne mase. Međutim, iako je fizička aktivnost oduvek smatrana zanačajnim sredstvom u prevenciji gojaznosti, nekoliko istraživanja u poslednjih par godina bacila su novo svetlo na uticaj redovne fizičke aktivnosti na sam kalorijski unos a time i na dodatan uticaj koji vežbanje ostvaruje na gojaznost.
Tako, jedno istraživanje grupe istraživača sa Univerziteta Kampinas (Sao Paolo, Brazil), je utvrđivalo uticaj fizičke aktivnosti na osećaj sitosti kod glodara. Rezultati istraživanja pokazali su da redovno vežbanje povećava nivo dva proteina (IL-6 i IL-10) u hipotalamusu, čija je osnovna uloga povećanje senzitivnosti hipotalamusa za dva hormona, insulina i leptina, koji su ključni za regulaciju energetskog unosa. Dakle, izgleda da fizička aktivnost utiče na prevenciju gojaznosti ne samo povećanjem dnevne energetske potrošnje već i pojačavanjem aktivnosti neurona zaduženih za osećaj sitosti i na taj način doprinoseći smanjenom energetskom unosu. Ukoliko se isti rezultati dobiju i na uzorku ljudi, predstavljaće još jedan snažan argument u reafirmaciji značaja fizičke aktivnosti u kontroli telesne mase, uz napomenu da će u tom slučaju ravnoteža uticaja fizičke aktivnosti i načina ishrane na kontrolu telesne mase biti ozbiljno poremećena u korist fizičke aktivnosti.
Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci časopisa PloS Biology za 2011. godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori