Back BesplatanSport.com

Dragoceno iskustvo u Indoneziji

Trojica naših reprezentativaca igor Bjelan, Dragoslav Petrović i Luka Milić u nedelju se vratili sa jednomesečnih priprema u Indoneziji. – U utorak olimpijac Petrović, sparing partneri Bjelan, Pavlović i Simićeva i trener Barbir putuju na Bled na završni trening kamp za Olimpijske igre mladih u Nandžingu
Dragoceno iskustvo u Indoneziji


Seniorski državni prvak u singlu Igor Bjelan, naš najbolji junior i učesnik Olimpijskih igara mladih Dragoslav Petrović i evropski vicešampion za igrače do 15 godina Luka Milić u nedelju, 27. jula 2014, vratili su se iz Indonezije gde su bili na jednomesečnim pripremama. Naši reprezentativci su pakleno trenirali u jednom od nasprestižnijih svetskih badminton centara koji je nalazi u Kudusu i koji radi pod pokroviteljstvom multinacionalne kompanije “Djarum“ što je označilo početak saradnje koju je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović dogovorio sa predstavnicima Badminton saveza Indonezije tokom Kongresa Svetske badminton asocijacije u Indiji.

Kako kažu sva trojica napornih i sadržajnih mesec dana u kojima su trenirali i sparingovali sa hrvatskim, turskim i bugarskim takmičarima kao i sa indonežanskom reprezentacijom, koja je u vrhu svetskog badmintona, ostaviće neizbrisiv trag u njihovim karijerama. Puni utisaka stigli su u Srbiju a najstariji među njima – Igor Bjelan preneo nam je delić atmosfere iz Indonezije.

“Pripreme su protekle u najboljem mogućem redu ako se izuzmu mali problem s povredema koji su pratili svu trojicu. Radili smo pakleno svih dana osim nedeljom kada samo jedino imali pauzu. U sali smo provodili po sedam sati dnevno uz neposredno vođstvo trenera Badminton kluba Djarum Mauna Revidra. Pored njega za naš rad bili su zaduženi i jedan kondicioni trener i jedan trener za rad u teretani. Bilo je naporno i teško ali smo znali zbog čega smo došli ovde i maksimalno smo se trudili da svaki sekund priprema iskoristimo najbolje. Za neometan rad pobrinuli su se domaćini koji su nam obezbedili sve uslove. Srdačnost i gostoljubivost se osećala na svakom koraku i imali smo slobodu da im se obratimo u bilo koje doba dana ili noći. Izlazili su nam u susret u svakom trenutku, čak su zbog nas menjali i jelovnik jer smo im skrenuli pažnju na počeku priprema da nam neodgovara njihova hrana”, kazao je Bjelan.

Državni prvak u singlu ističe da je i druženje bilo na najvišem niovu te da su Petorović, Milić i on funkcionisali kao jedan.

“Međusobno smo se podržavali i bodrili a svaki slobodan trenutak, kojih nije bilo mnogo, provodili smo u prelepom druženju. Nedeljom, kada smo imali slobodan dan, upoznavali smo čari Kudusa a uspeli smo da obiđemo i mnogo veći grad Semerang koji se nalazi u blizini grada u kojem smo boravili. Posebno mi je drago što smo dobili pohvale za ponašanje i rad od svih u velikom badminton centru i mislim da smo na dostojan način predstavili srpski badminton u zemlji ovog sporta“, istakao je Bjelan.

Po njegovim rečima sami treninzi u zemlji koja važi za svetsku badminton silu ne razlikuju se umnogome od onoga što se radi u Srbiji.

“Sama metodologija rada na treninzima je gotovo ista kao i kod nas. Međutim, njihova velika prednost u odnosu na nas, što ih i čini velikom silom, jeste to što imaju ogromnu bazu. Na svakom treningu je veliki broj vrhunskih igrača od kojih sam mnoge sretao na turnirima po Evropi. Tako imaš mogućnost za sparing mečeve sa različitim tipovima igrača što je samim tim odlična priprema. Više od pola vremena na treninzima proveli smo u sparing mečevima sa njihovim reprezentativcima i za ovih mesec dana smo odigrali više kvalitetnih mečeva nego za celu sezonu u Srbiji. Ipak, mislim da smo za ovih mesec dana i značajno poboljšali fizičku spremu budući da su sa nama radili vrhunski kondicioni trener i specijalista za rad u teretani“, zaključio je Bjelan.

Za Bjelana nema odmora. Već u utorak, 29. jula, kreće put Bleda gde će sa Milicom Simić i Ilijom Pavlovićem biti sparing partner našem olimpijcu Dragoslavu Petroviću na završnom trening kampu u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije za Olimpijske igre mladih u Nandžingu od 16. do 28. avgusta. Pred put na Bled glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir kazao je da će narednih deset dana pokušati da maksimalno iskoriste ne bi li Petrović u Kinu otišao što spremniji za ogromne izazove koji ga očekuju.

“Posebno mi je drago što će na priprema učestvovati i reprezentativci Srbije i u ostali sportovima koji će predstavljati našu zemlju u Nandžingu. Ideja Olimpijskog komiteta Srbije je fenomenalna i mnogo će značiti na polju građenja timskog duha. Što se tiče našeg plana osnovni cilj jeste da Petrović uz podršku troje iskusnih reprezentativaca za ovih deset dana podigne takmičarsku formu na što još viši nivo“, kazao je Barbir.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću Igora Bjelana, Dragoslava Petrovića i Luke Milića na pripremama u Indoneziji kao i učešću srpske ekspedicije na priprema na Bledu.

Posted: 29 jul 2014
Pin It

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori