Back BesplatanSport.com

Srbija u Sočiju: Neuspeh ili realnost?

Vikend je posle završenih 22. Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sočiju. Dovoljno vremena je prošlo da se utisci ohlade i analiziraju rezultati naših sportista. Nastupilo ih je osam, u pet sportova, a samo dvoje je uspelo da uđe u prvih 30 u svojim disciplinama. Najbolji rezultat na Zimskim olimpijskim igrama nije ostvaren, ali je naša zemlja debitovala u snoubordu, u kome je i ostvaren najbolji rezultat.
Srbija u Sočiju: Neuspeh ili realnost?


Počećemo od bijatlona u kome je nastupio samo Milanko Petrović, barjaktar na ceremoniji otvaranja. Već prvog dana Milanko je izašao na "Laura" kompleks u sprintu. Završio je trku na tek 69. mestu, što mu nije donelo plasman u poteru, u koju ulazi 60 najboljih iz sprinta. Tri puta je Petrović promašio, jednom iz ležećeg i dva puta iz stojećeg položaja. Pet dana kasnije usledio je i nastup u individualu ,a ni tu se Milanko nije pokazao u pravom svetlu. Ponovo su ga skupo koštali promašaji iz stojećeg položaja, bilo ih je pet, te jedan iz ležećeg. Sve to bilo je dovoljno da se ponovo nađe na 69. poziciji. Sa dva 69. mesta, Milanko je znatno nadmašio rezultate ostvarene u Vankuveru, gde je zauzeo 87. mesto u individualu i 81. u sprintu. Ipak, od našeg najboljeg predstavnika na Igrama, po rezultatima ostvarenim pred polazak u Soči, očekivalo se više. U sezoni dva puta je ušao u prvih 40, što u bijatlonu donosi bodove. U sprintu, održanom u Ostersundu na početku sezone, zauzeo je 31. a u Ruhpoldingu, početkom godine u trci individuala, 38. mesto .Pored toga, dva puta je bio u prvih 50. Ali, iako nije ostvario rezultate kakvi su se priželjkivali, Milanko Petrović je sa dva plasmana na 69. mesto popravio najbolji srpski rezultat u bijatlonu na Olimpijskim igrama. I prethodni je bio njegov, 81. mesto iz sprinta u Vankuveru.

Pred Milankom su, do kraja sezone, tri takmičenja u Svetskom kupu, u slovečankoj Pokljuki, finskom Kontiolahtiju i u Oslu. Međutim, osvajač dve medalje sa Univerzijade u bijatlonu i jedne u kros kantriju, ima mnoštvo problema sa bijatlon savezom Srbije, koji je, po povratku iz Sočija, zabranio njegovom treneru Tihomiru Milosavljeviću da ga prati na takmičenja. A, i da nije toga, putovanja bi bila neizvesna. Ipak je to realnost velikog broja srpskih sportista...

Sa bijatlona prelazimo na kros kantri skijanje. Tu smo imali tri predstavnika, već pomenutog Milanka, te Rejhana Šmrkovića i 19-godišnju Ivanu Kovačević, koji su debitovali na Olimpijskim igrama. Svo troje prestavnika је trebalo da nastupe u kvalifikacijama sprinta, ali je Ivana Kovačević, koja je došla u Soči sa B normom, diskvalifikovana, zbog prevelikog broja prijavljenih takmičara, pa smo predstavnike imali samo u muškoj konkurenciji. Milanko je zauzeo 63. a Rejhan 76. mesto, što nije bilo dovoljno da se kvalifikuju za četvrtfinala. Mlada Ivana Kovačević, uprkos diskvalifikaciji u sprintu, nije ostala bez nastupa u Sočiju. Nastupila je u klasik trci na 10 km. Nažalost, Ivana je zauzela poslednju 75. poziciju. Treba napomenuti da je u slobodnom stilu, u kome nije dobila pravo nastupa, ostvarivala bolje rezultate. Šmrković i Petrović su se u istoj disciplini, ali na 15 km, pojavili na stazi. Petrović je zauzeo 77. mesto, dok Šmrković nije završio trku. Poslednjeg dana Igara, Milanko Petrović je završio sprsku misiju u Sočiju. Na najzahtevnijoj trci, na 50 km, Petrović je ostvario sopstveni najbolji rezultat na Igrama, kao i najbolji srpski u ovom sportu. Zauzeo je 50. mesto u konkurenciji 60 takmičara, koji su prošli kroz cilj.

Najveće razočarenje na Igrama, među našim predstavnicima, je bob dvosed. Treći put smo imali predstavnike u ovom sportu, posle Solt Lejk Sitija i Vankuvera (oba puta u četvorosedu). Vuk Rađenović, učesnik naših posada na pomenutim Igrama, uz Aleksandra Bundala, koji je debitovao na ZOI, odvezao je prve dve vožnje. Nakon obe naš dvosed nalazio se na pretposlednjem 29. mestu, a iza je ostala samo Jamajka .Drugog dana naši momci se nisu pojavili na stazi u Sočiju, zbog povrede Aleksandra Bundala. Tako su ostali bez rezultata.

Podsećanja radi, u Solt Lejk Sitiju naš četvorosed je zauzeo 25. mesto, a u Vankuveru 18. što je naš najbolji rezultat u istoriji ZOI.

Prvi sprski predstavnik u snoubordu ikada bila je Nina Micić. Rođena Kraljevčanka, nakon užasne povrede i gotovo sigurnog propuštanja Igara u Sočiju, našla se na listi putnica u Rusiju. Mnogo vremena za pripreme nije bilo, te Nina nije ni imala visoke ciljeve. Priželjkivala je plasman u prvih 16, odnosno prolazak kroz kvalifkikacije, ali do toga nije došlo. U paralel veleslalomu zauzela je 27. mesto, a u paralel slalomu pretposlednje 31. Uzmemo li u obzir sve okolnosti koje su zadesile Ninu, mora joj se čestitati na svom naporu i, na kraju krajeva, najboljem srpskom rezultat u Sočiju, 27. mestu u paralel veleslalomu.

U najpopularnijem zimskom sportu na našim protorima, alpskom skijanju, imali smo dva predstavnika, Nevenu Ignjatović, koja je nastupila i u Vankuveru, i debitanta Marka Vukićevića. Prvi je na stazu "Rosa Khutor" izašao Vukićević u super džiju i zauzeo je 48. poziciju. U veleslalomu i slalomu nije stigao do cilja. Nevena Ignjatović je u Soči otputovala sa ciljem da napokon uđe u prvih 30. U Svetskom kupu joj to nije polazilo "za skijama" ni ove sezone, ali prva vožnja veleslaloma nagovestila je odličan u rezultat. Nevena je odvezla 29. vreme, plasiravši se u drugu vožnju. U tom drugom laufu odvezla je još bolje i na kraju, zauzela sjajno 28. mesto u njenoj slabijoj disciplini. Usledio je slalom tri dana kasnije. Očekivanja su bila velika, znajući da je to Nevenina prva disciplina, ali ona je nastup završila pre nego što ga je počela. Već na startu napravila je grešku, koja ju je koštala plasmana. Ostaje velika žal, jer je znatno veći broj skijašica odustao u odnosu na velelslalom, pa su u prvih 30 završile skijašice iz, za alpsko skijanje, egzotičnih zemalja. Na 25. i 27. mesu našle su se Argentinke, na 26. Bosanka itd.

Plasmanom na 28. mesto u slalomu, Nevena je ostvarila drugi najbolji rezultat za Srbiju u alpskom skijanju na ZOI. Da je ostvarila plasman bolji za jednu poziciju, izjednačila bi i naš najbolji rezultat, koji je postavila Mirjana Granzov u Naganu 1998. godine.

Do kraj sezone u Svetskom kupu ostala su dva vikenda u kojim ća se voziti tehničke dicipline. Već narednog u Oreu, te u Lencerhajdu na završnici Svetskog kupa. Neizvesno je da li će Nevena nastupiti u Oreu, a u Lencerhajd da bi došla, morala bi se naći čak na podijumu u Oreu, jer tamo će se takmičti samo 25 najboljih iz Svetskog kupa. Nerealno...

Koliko su ZOI u Sočiju bile uspešne po našu zemlju procenite sami. Moglo bi se reći "koliko para, toliko i muzike", a da će se u skorije vreme pojaviti neki srpski "marsovac" i približiti se vrhu u nekom zimskom sportu, teško je poverovati. Ipak, ostaje nada da ćemo dočekati jednog dana da gledamo nekog skijaškog Novaka Đokovića...

Posted: 01 mart 2014
Pin It
Marko Lončar

Marko Lončar

Marko Lončar je rodom iz Teslića, Republika Srpska, učenik je gimnazije.

"Otkad znam za sebe, sport je prva ljubav i okupacija u mom životu. Zbog toga sam se odlučio za novinarski posao i trenutno pišem za besplatansport.com. Sportovi koje pratim i o kojim pišem su: fudbal, rukomet, tenis, alpsko skijanje, ski skokovi i bijatlon. To su ujedno i moji omiljeni sportovi, a teško bih mogao izdvojiti neki od njih.
Rekreativno najčešće igram fudbal i tenis, mada vrlo retko u poslednje vreme, kao i druge "sportove preko mreže", badminton, stoni tenis, odbojku..."


šVise >>>

Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori