Back BesplatanSport.com

Irac došao biciklom da bi donirao novac Institutu za majku i dete

Irac Mark Kiting prešao 3.000 kilometara na dvotočkašu kako bi donirao novac za Institut za majku i dete. Za 8.000 evra biće kupljen aparat neophodan za lečenje opekotina
Irac došao biciklom da bi donirao novac Institutu za majku i dete

 

ZAHVALjUJUĆI Ircu Marku Kitingu, koji je doputovao biciklom iz Dablina u Beograd, i na tom putu prikupio 8.000 evra, biće kupljen aparat "meš graft" neophodan u lečenju mališana sa teškim opekotinama, čime će njihov oporavak u Institutu za majku i dete "Dr Vojkan Čupić" iz Novog Beograda, biti mnogo lakši. Odeljenje za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i opekotine ima ovaj aparat koji je u upotrebi više od 20 godina.

Mark je iz Dablina u srpsku prestonicu putovao na svom dvotočkašu punih mesec dana i prešao 3.000 kilometara. Putujući kroz Veliku Britaniju, Francusku, Belgiju, Luksemburg, Nemačku... Mark je uglavnom noćio u šatoru i hranio se iz konzervi. Večeri je provodio kampujući, a budio se uz cvrkut ptica, lavež pasa, kišne kapi. Onda je prošao kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku i konačno stigao u Srbiju. Sve vreme puta pratio je biciklističku rutu "Eurovelo 6", koja se proteže od Atlanskog okeana pa sve do Crnog mora.

- Ovo je prvi put da pomažem srpskim bolnicama, ali ne i poslednji - rekao je Mark, inače srpski zet, predajući ček čelnicima Instituta za majku i dete. - Za dve nedelje očekuje me još duži put, a to je povratak u Dablin na kome ću pokušati da prikupim još novca.

Dr Đorđe Kravljanac, dečji hirurg objašnjava da je aparat koji će kupiti od ove donacije jako važan u pripremi kožnih transplatanata kod najtežih pacijenata. On omogućava da se poveća površina kože za transplantaciju i brži oporavak i zarastanje rana.

- Aparat ima pločice za jednokratnu upotrebu, koje smo mi zbog nedostatka sredstava koristili i po nekoliko puta - kaže dr Kravljanac. - Pre dve godine ostali smo i bez pločica. Država bi morala da obezbedi sredstva za lečenje, pogotovo za najmlađe pacijente.

DONACIJE ZA KLINIKU

SVI koji žele da pomognu u akciji i učestvuju u kupovini opreme za Institut za majku i dete u Novom Beogradu mogu da posete sajt www.whitewaterfondation.org. Na ovoj adresi se nalazi i detaljna mapa Markovog puta, kao i blog putovanja koji se redovno ažurira.

BICIKLISTIČKA TRKA

UPRAVNICA Hirurške klinike i načelnica Kardiohirurške službe dr Mila Stajević zahvalila se u ponedeljak Kitingu na poklonu i pozvala gradske vlasti da organizuju biciklističku trku koja će nositi ime ovog humaniste. Na taj način mogao bi da se prikupi novac za one kojima je pomoć neophodna, smatra ona.

Posted: 21 februar 2014
Pin It

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori