Back BesplatanSport.com

Beograd jeste biciklistički grad – 41. Kritična masa u Beogradu

Povodom izjave načelnika beogradske saobraćajne policije gospodina Dragana Bogosavca od 11. avgusta 2014. godine, kojom je rečeno da "gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad", 41. beogradsku Kritičnu masu smo najavili parolom "Beograd jeste biciklistički grad" i to smo na događaju i dokazali - na Kritičnoj masi koja je bila organizovana 30. avgusta 2014. godine počev od 17 časova sa Trga republike, bilo je 650 bicikala, čime smo poslali jasnu poruku koja je bila istaknuta i na transparentima: „IMA NAS“.
Beograd jeste biciklistički grad – 41. Kritična masa u Beogradu


Gospodin Dragan Bogosavac je bio pozvan na 41. Kritičnu masu i za njega je bio obezbeđen bicikl sličan onima koji voze gradonačelnici biciklističkih gradova. Načelnik je na naš poziv odgovorio i u izjavi za Prvu televiziju od 29. avgusta 2014. godine najavio da će učestvovati na vožnji, ali na kraju ipak nije prisustvovao zbog navodno neodložne obaveze (posete povređenom policajcu u Novom Sadu) o čemu je obavestio telefonom i najavio saradnju i sastanke u budućnosti. Saobraćajna policija je u tom smislu pokazala predusretljivost i profesionalnost, kao i na svim prethodnim vožnjama kada su nam pružali podršku u vidu pratnje i pomoći našim redarima pri obezbeđivanju skupa. Mi ćemo na spomenutom sastanku gospodinu Bogosavcu pokazati fotografije sa Kritične mase, događaja koji je samo jedna od stvari koje Beograd čine biciklističkim gradom zahvaljujući svima koji u njemu učestvuju iz meseca u mesec!U toku vožnje, na sredini barikade u okviru trotoara Brankovog mosta koji je zatvoren od avgusta prošle godine okačen je transparent sa porukom "VRATITE
TROTOAR". Za razliku od saobraćajne policije, iz Direkcije za puteve pri gradskoj upravi i iz JKP "Beograd put" pokazuju potpunu ravnodušnost i nesposobnost, što se oslikava time da radovi na Brankovom mostu nisu ni započeti, jer su gore navedeni organi vlasti nesposobni da u razumnom roku sprovedu javnu nabavku za izvođenje popravke i da problem konačno reše. Ovoga puta smo Brankov most prešli ukupno 4 puta, a sledeći put ćemo se na tom mestu zadržati još duže, ako to bude potrebno.
Kritična masa je grupna vožnja po ulicama grada koja za cilj ima podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju. Veliki broj gradova ima
ovakvu manifestaciju koja je vid borbe za bolje uslove i prava biciklista, ali i sjajna je motivacija za one koji još nisu počeli da koriste bicikl kao prevozno sredstvo. U Beogradu se Kritična masa organizuje svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17h sa Trga Republike.

U Beogradu,
31.08.2014.
Udruženje građana „Ulice za bicikliste“

Posted: 02 septembar 2014
Pin It

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori