Back BesplatanSport.com

WADA suspendovala Rusku antidoping laboratoriju!

Svetska antidoping agencija donela odluku u privremenoj suspenziji zbog "lošeg rada" i preporučila MOK-u da osigura valjanost analiza na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju
WADA suspendovala Rusku antidoping laboratoriju!


Svetska antidoping agencija (WADA) privremeno je suspendovala Rusku antidoping laboratoriju, tri meseca uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, i zapretila da će joj zabraniti rad na šest meseci, ukoliko ne popravi program rada.

Kako je WADA navela u saopštenju, ukoliko olimpijski antidoping centar u Moskvi ne bude do 1. decembra dokazao da raspolaže kvalitetnim programom rada, sledi mu suspenzija.

WADA nije zadužena za antidoping kontrolu na Olimpijskim igrama u Sočiju, ali je uputila “najjaču moguću sugestiju” Međunarodnom olimpijskom komitetu da osigura valjanost svih antidoping analiza, kako u moskovskoj, tako i u laboratoriji u Sočiju.

WADA redovno proverava regularnost akreditovanih laboratorija, tako što im povremeno šalje da “naslepo” urade uzorke, kako bi se uverili u tačnost rezultata analize. Laboratorije koje ne ispunjavaju tražene uslove, WADA u principu suspenduje, kao što je to učinila sa laboratorijom u Rio de Žaneiru, pa će uzorci na fudbalskom Mundijalu 2014. biti slati na testiranje u laboratoriju u Lozani.

Predsednik MOK Tomas Bah najavio je da će na ZOI u Sočiju biti obavljen najveći broj antidoping analiza do sada, ukupno 2.453 testova pre i za vreme Igara. MOK namerava da potroši oko milion dolara na testiranje uoči ZOI , kao i “više miliona” na analize tokom samog takmičenja, rekao je Bah.

Izvor: www.telegraf.rs

Posted: 18 novembar 2013
Pin It

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori