Back BesplatanSport.com

Hamilton u boksu Meklarena, Alonsa koštalo kockanje, gorka pobeda Fetela!

Hamilton u boksu Meklarena, Alonsa koštalo kockanje, gorka pobeda Fetela!
Druga ovosezonska trka Formule 1, za Veliku nagradu Malezije donela je brojna uzbuđenja, a na stazi Sepang najbrži je bio Sebastijan Fetel. Pored njega na pobedničkom postolju našli su se i Mark Veber i Luis Hamilton, a trku su obeležili i rani kraj Fernanda Alonsa, odlazak Hamiltona u boks Meklarena, ali i naredbe iz tabora Red Bula i Mercedesa, koje su doprinele da slavlje na postolju protekne bez osmeha.

Kiša je padala do sat vremena pre početka trke u Maleziji, očekivala se i za vreme jurnjave za bodovima, ali je nebo "pogledalo" vozače, koji su i pored toga priredili vrlo interesantnu trku.

Već na samom startu drama - Alonso se odmah probio ispred klupskog kolege Felipea Mase, a iza vodećeg Fetela. Jedno naglo kočenje vozača Red Bula skupo je koštalo Španca iako nije došlo do kontakta, Alonsu je stradalo levo krilo na bolidu.

Neverovatna odluka Ferarija da nastavi trku i pored toga ga je dokrajčila, jer je već u drugom krugu završio van staze, tražio od redara da ga vrate u trku, ali je morao da odustane i na motoru se odveze iz šljunka.

Hamilton u boksu Meklarena, Alonsa koštalo kockanje, gorka pobeda Fetela!

To je iskoristio Mark Veber i došao tik iza Fetela, sa kojim je vodio borbu za prvo mesto, ali gorak ukus u toj borbi ostavile su timske odluke, kako Red Bula, tako i Mercedesa u borbi za treće mesto, što je pomalo obesmislilo motive Rozberga i Vebera. Ipak, to je Formula 1 - sada.

Formula 1 su i nesvakidašnji potezi, a jedan od njih napravio je u osmom krugu Luis Hamilton.

Kao po navici, krenuo je u boks ali u tabor bivše ekipe Meklarena, čiji su mu mehaničari samo pokazali da nastavi dalje, što je on i učinio, ali je šokirao i nasmejao sve gledaoce.

Posle 10 krugova skoro svi vozači obavili su prve odlaske u boks nakon čega je Mark Veber poveo trku koja je na sredini dobila dodatnu draž. Fetel se potpuno približio klupskom kolegi i zatražio od svog tima da ga Veber pusti da ga pretekne.

Poručeno mu je da bude strpljiv, a on je svaku šansu koristio da ugorzi Australijanca. Odlasci u boks odveli su Batona na čelo, ali je pilota Meklarena odlazak kod mehaničara skupo koštao jer mu nisu dobro zašrafili točak.

Zavarničilo je između Red Bulovih vozača u 46. krugu kada je umalo došlo do sudara, nakon čega su obojica dobila naređenje da štede gume i gorivo, ali je Fetel na svoju ruku odlučio da pretekne Vebera i tako postao pobednik. Nešto slično dogodilo se i u borbi za treće mesto, kada su iz Mercedesa poručili Rozbergu da ne napada Hamiltona, jer "neće ništa dobiti time što će se popeti na postolje"?!

Sa ta dva poteza je bačena senka na celu trku, iako su ljubitelji Formule 1 mogli da uživaju, ali se već na startu sezone stvorila jasna razlika između prvih i drugih vozača u Red Bulu, Mercedesu, pa i drugim timovima.

Po završetku borbe za bodove došlo je do razgovora Fetela sa vodećim ljudima Red Bula, koji je ljutito prekinuo vidno razočarani Veber, jer očigledno nije mogao da vozi kako je želeo do kraja.

Sledi tronedeljna pauza, možda u pravo vreme da se strasti smire, a treća trka u "najbržem cirkusu na svetu" na programu je 14. aprila u Kini.

Rezultat trke za VN Malezije:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) - 1:38:56.681 sata
2. Mark Veber (Australija, Red Bul) +00:04.298 sekundi
3. Luis Hamilton (Velika Britanija. Mercedes) + 00:12.181
4. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) + 00:12.640
5. Felipe Masa (Brazil, Ferari) + 00:25.648
6. Roman Grožan (Francuska, Lotus) + 00:35.564
7. Kimi Raikonen (Finska, Lotus) + 00:48.479
8. Niko Hulkenberg (Nemačka, Zauber)+ 00:53.044
9. Serhio Perez (Meksiko, Meklaren) + 01:12.357 minuta
10. Žan Erik Vernj (Francuska, Toro Roso) + 01:27.124

Nisu završili:

Dženson Baton (Meklaren)
Danijel Rikardo (Toro Roso)
Pastor Maldonado (Vilijams)
Adrijan Zutil (Fors Indija)
Paolo Di Resta (Fors Indija)
Fernando Alonso (Ferari)
Generalni plasman vozača:

1. Fetel - 40 bodova
2. Raikonen - 31
3. Veber - 26
4. Hamilton - 25
5. Masa - 22

Generalni plasman konstruktora:

1. Red Bul - 66
2. Lotus - 40
3. Ferari - 40
4. Mercedes - 37
5. Fors Indija - 10

Izvor Blic


Posted: 24 mart 2013
Pin It

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori