Back BesplatanSport.com

MAS Wrestling, Svetsko prvenstvo u prevlačenju klička

Prvo svetsko prvenstvo u Mas wrestilng (kod nas prevlačenju klička) održava se od 28. Do 30. Novembra u Jakutsku u Rusiji. Ovim takmičenjem Mas wrestling ili po našem prevlačenje klička koje je, barem do sada, kod nas bilo rezervisano za: seoske višeboje, seoske olimpijade i manifestacije poput Sabora trubača u Guči polako ali sigurno dobija jednu sasvim novu dimenziju.
MAS Wrestling, Svetsko prvenstvo u prevlačenju klička


Mas  wrestling je internacionalno ime za nacionalni sport naroda Yakuta (Eskima) poznato i kao nadvlačenje štapa. Takmičari sede jedan naspram drugog nogama oslonjenih na dasku te nadvlače drveni štap. 

Bačeni novčić (pismo/glava) određuje kakav će hvat imati takmičari u prvoj „borbi“ (unutrašnji ili spoljašnji). U sledećoj se hvat menja (spoljašnji/unutrašnji) a ukoliko je potrebno raditi i treću borbu hvat se opet određuje bacanjem novčića. Pobednik je onaj koji izvuče štap iz ruku protivnika ili ga pak sa sve štapom prevuče preko daske.


Stara igra, stara pravila, neki novi takmičari...
Ovaj sport potpada pod nadležnost Svetske „mas vrestling“ federacije, a od decembra 2011 je i deo Strongmen takmičenja - po odluci Svetske strongmen federacije.
Ruska vlada snažno podržava i ulaže velike napore u promociji tradicionalnih sportova. "Mas vrestling organizacija" je Ruskom Nacionalnom kategorizacijom prepoznata sportska organizacija, što je početni korak za promociju ovog sporta širom planete, što i jeste cilj ovog prvog svetskog prvenstva. Takođe, aktivno se radi i na ideji da mas vrestling postane olimpijska disciplina.
Naravno, sama organizacija jednog velikog takmičenja sama po sebi nije dovoljna. „Mas vrestling“ federacija je omogućila besplatan put od Moskve do Yakutska zajedno sa smestajem i hranom svim sportistima učesnicima. Podrazumeva se da su se postarali  da budu pozvani najbolji od najboljih...

Naši predstavnici na ovom takmičenju su: Katona Ervin i Alen Radošević – naši poznati strongmen sportisti, Saša Bulaja najbolji juniorski „paverlifter“ i Dalibor Zelen takmičar u višeboju. Na poziv gospodina Milana Vujčića, a uz podršku firme Džimi komerc ova ekipa će od 26. novembra do 1. decembra predstavljati Srbiju na ovom prvom svetskom prvenstvu. Iako samo Dalibor Zelen ima iskustva u ovoj disciplini ne sumnjamo da će ekipa na pravi način prezentovati našu državu.

Mi im želimo sretan put, dobru zabavu i uspešno takmičenje!

Srećno!
P.S. u prilogu možete videti i jedan od treninga naše ekipe...

Autor: Slobodan Jovanović

Posted: 12 novembar 2014
Pin It

Medije

f

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori