Badminton

Da li ste znali da je badminton koji se igra po parkovima i na piknicima samo jedna od varijanti ovog inače vrlo zanimljivog i atraktivnog sporta? Kao i većina sportova sa reketom i badminton je nastao u dalekoj Aziji, tačnije u Kini, a njegovi začeci datiraju s početka predhodnog milenijuma.

Iako se veruje da je to stara azijska sportska igra, čije su neke varijante stare i 2000 godina, prva pisana pravila potiču iz 19-tog veka. Igra je dobila ime po dvorcu Badminton u južnoj Engleskoj gde je 1877. osnovan prvi badminton klub (engl. Bath Badminton Club), a 1893; je engleski badminton savez objavio prva prava pravila te igre, koja u osnovnim crtama dosta sliče danas važećim pravilima.

Badminton je igra slična tenisu i igraju je dva ili četiri igrača. Za razliku od drugih sportova s reketom (tenis, stoni tenis...) kod kojih se igra okruglom lopticom, ovde se koristi pernata duguljasta loptica koja je napravljena od 16 guščijih pera zabodenih u pluteni čep. Loptica može dostići brzinu i do 300 km/h, ali samo na delić sekunde. Osim što je rasprostranjen vid rekreacije, badminton je ujedno i standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Barseloni 1992.

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta