Altimet frizbi

Altimet frizbi (en. Ultimate Frisbee) je takmičarski timski sport bez fizičkog kontakta koji se igra sa frizbijem (letećim diskom). Cilj igre je osvojiti poen dodavanjem diska saigraču koji se nađe u protivničkoj zoni, slično kao u Američkom fudbalu. Igrač se ne sme kretati dok drži disk. Igraju dva tima od po 7 igrača i do 20 izmena. U zavisnosti od dogovora timovi mogu biti muški, ženski ili tzv. mix. Igra se sa 175 gramskim diskom (proizvođača: Wham-O, Daredevil Discs ili Discraft).

Disk se može bacati u bilo kom pravcu, nakon hvatanja diska igrač ima 10 sekundi (ako se igra u sali 8 sekundi) da izbaci disk dalje ka svom saigraču. Poen se postiže kada bilo koji igrač uhvati disk u protivničkoj krajnjoj zoni. Meč je završen kada jedan od timova osvoji 17 poena (poluvreme je nakon osvijenih 9 poena) ili unapred dogovoreni broj poena. Izmene se vrše u pauzama izneđu dva poena. Altimet se igra na na otvorenom travnatom terenu, na plaži ili u sali. Pravila igre nalažu da igralište bude dugačko 64m i široko 37m. Krajnja zona je dugačka 18m (WFDF). Znači ukupna dužina terena je 100m (18+64+18). Na plaži i u sali su manji tereni. Linije terena su označene bojom i čunjevima (markerima).

Altimet na prvo mesto stavlja sportski duh i fer plej- DUH IGRE! Takmičarsko igranje se ohrabruje ali nikada po cenu poštovanja među igračima, podržavanja pravila i osnovne radosti igre.

SPORTOVI-ALTIMET-FRIZBI

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta