Skijanje na vodi

Skijanje na vodi je sport koji se upražnjava od 1927. godine i sastoji se u tome da se skijaš kreće na površini vode, na dve ili na jednoj skiji, iza motornog čamca koji ga vuče. Skijanje na vodi  je jedan od sportova čija se takmičenja održavaju na svih 5 kontinenata s više od 3.000.000 službeno registrovanih takmičara. Takođe, predstavlja idealan način kako provesti sunčan letnji dan na vodi. Pored klasičnog skijanja na vodi, postoje i skokovi na vodi.
Skokovi su daleko najekstremnija disciplina u klasičnom skijanju. Izvode se na dve specijalne skije namenjene isključivo skokovima, a takmičar u ovoj disciplini prilazi rampi za skokove velikom brzinom pa može "doleteti" i do daljine od 90 m.

Do pojave žičara na vodi, skijanje na vodi je bio sport dostupan malom broju ljudi. Svojim konceptom, žičare na vodi su ovaj fenomenalan sport učinile da bude dostupan svima.

Za ovaj izum možemo da zahvalimo gospodinu Bruno Riksen-u, izumitelju i pronalazaču iz Minhena u Nemačkoj, koji je za vreme svog odmora u Holandiji je prvi put probao skijanje na vodi. Inspirisan svojim iskustvom sa odmora G-din Riksen seda za svoj radni sto i dolazi do svog novog pronalaska, mašine za skijanje. Nekoliko godina kasnije, 1962., prototip onoga što danas nazivamo žičara za skijanje na vodi, po prvi put je proradila na nemačkom jezeru Ski Nautika.

SKIJANJE NA VODI

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta