Hokej na ledu

Hokej na ledu je jedan od najdinamičnijih zimskih, i najbrži kolektivni sport (igrači mogu da postignu brzine I do 40km/h) koji se igra na veštačkim ili prirodnim ledenim površinama. U igri učestvuju dve ekipe sa po šest igrača, a cilj igre je pogoditi protivnički gol pločicom od tvrde vulkanizirane gume (težine oko 170g) tj. pakom. Igrači pakom upravljaju dugačkom palicom koja je na donjem kraju zakrivljena i pljosnatija, a dopušteno im je da pakom upravljaju i bilo kojim delom tela, mada tu postoji nekoliko restriktivnih pravila. Uobičajena postava ekipe uključuje golmana, kojem je zadatak da spreči da pak uđe u gol i pet igrača u polju, od kojih tri igraju u napadu, a dva u obrani (levi i desni bek). Napad ima centra, levo i desno krilo. Igrači se mogu menjati u bilo kom trenutku i bez zaustavljanja igre, a zamena se može obaviti pojedinačno ili se može zameniti cela postava (tzv. leteće izmene).

Svaka liga ima svoja pravila o broju igrača u selekciji, koji se kreće od 18 do 23, od čega su dva igrača golmani. Hokej na ledu igra se po više različitih tipova pravila, a najvažnija su pravila IIHF-a i NHL-a.U hokejaškoj utakmici sude (po IIHF pravilima) trojica sudija: dvojica linijskih sudija koji su zaduženi za ofsajd i ajsing i glavni sudija (ponekad i dva) zadužen za ostale prekršaje.

Igraču je dozvoljeno udariti bokom ili ramenom protivničkog igrača koji u tom trenutku ima pak ili ga je imao neposredno pre kontakta. Taj se manevar naziva napad telom (body checking). Nije svaki tip fizičkog kontakta u hokeju dozvoljen, na primer najstrože je zabranjen napad palicom, a postoji i niz manevara koji se smatraju prekršajima i za njih se dosuđuju kazne.

SPORTOVI-HOKEJ-NA-LEDU

 

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta