Aeromodelarstvo

Ranije se aeromodelarstvo smatralo aktivnošću kojom se prvenstveno bavi mlađi deo populacije, međutim danas se aeromodelarstvom bave od najmlađih do vrlo starih osoba, svih stručnih sprema i zanimanja.

Aviomodeli su umanjena kopija pravog aviona, međutim pravilniji izraz za većinu avio-modela bio bi "minijaturni avion". Kad se govori o aeromodelarstvu, ljudi koji nisu upoznati s njegovim osnovama često uopše ne razumeju o čemu je reč. Jedna od bitnih odrednica aeromodelarstva jeste da je uvek reč o letećim modelima, a ne maketama (iako se rade i leteće makete). Takođe treba razlikovati aviomodelarstvo u kojem se modeli izrađuju "za dušu" modelara koji uživa u njihovoj izradi i letu i takmičarsko/sportsko modelarstvo u kojima se aeromodelari sa svojim modelima takmiče u različitim kategorijama odnosno klasama.

Treba pomenuti i to da neki još uvek nisu načisto da li je vazduhoplovstvo sport, ali poznavanjem činjenice da je FAI (Međunarodna vazduhoplovna federacija) priznat od Međunarodnog olimpijskog komiteta kao i da su tri vazduhoplovna sporta uvrštena u olimpijske sportove, stvari postaju jasne…

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta