Američki fudbal

Američki fudbal (en. American football) je sport nastao iz ragbija u SAD krajem 19. i pocetkom 20. veka. Modifikacije koje je trpeo pun vek, u potpunosti su ga odvojile od sporta iz kojeg je nastao, te ih je besmisleno porediti. Jedan je od sportova koji je u jednu klasičnu fizičku aktivnost implementirao razna tehnološka dostignuća koja doprinose kvalitetu igre, ali i fer suđenju (npr. challenge je mnogo pre tenisa uveden u ovaj sport). Igra se jajolikim rekvizitom, na terenu od 120 jardi (110 metara), svaka ekipa na terenu ima po 11 igrača.

Cilj igre je ući sa loptom u end zonu (engl. end zone). Teren se osvaja trčanjem, pasom ili šutem na gol. Taktika je od izuzetne važnosti i njoj ceo tim pridaje veliki značaj. Od skora, ovaj sport i kod nas izaziva sve više interesovanja.

Iako je prva profesionalna utakmica američkog fudbala odigrana još 1895. godine, taj sport je tek sredinom 20. veka počeo sticati svoju današnju popularnost. 1960-ih je po broju gledalaca uspeo premašiti dotada neosporni bejzbol.

Americki fudbal

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Sportske akcije - Američki fudbal

Besplatni treninzi - Postanite Zmaj!

Klub Američkog Fudbala "Blue Dragons" iz Beograda vrši upis novih članova, trenirajte BESPLATNO!

Besplatni treninzi Američkog fudbala

Od 24. juna Indiansi organizuju školu američkog fubala prvenstveno namenjenu juniorima ali i svima ostalima koji žele da se oprobaju i nauče što više o ovom sportu. Korišćenje kompletne zaštitne opreme i treniranje je besplatno.

Besplatan trening za devojke

  • Organizator: Angel Duchesses
  • Grad: Novi Sad
  • Adresa: Bulevar Cara Lazara bb
Klub američkog fudbala Novi Sad "Dukes" je početkom 2010. godine osnovao prvi ženski tim američkog fudbala na Balkanu, pod nazivom Angel Duchesses.

Besplatni treninzi za seniore!

Zainteresovanima Imperatori nude besplatne treninge tokom čitave godine!  Osim standardnih treninga, igračima je plaćena i teretana 3 puta nedeljno, a dobijaju i komplet dresova i pantalonica, kao i svu zaštitnu opremu. Na treninzima je angažovano čak 5 trenera!

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta