Back BesplatanSport.com

Savez Srbije za Body Building, Fitness i Aerobik

Rejting
★★★
Ocena: 3 - 2 glasova

Adresa
Knez Mihailova 7/2
11000
Telefon
+381 (060) 330 30 31
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Savez Srbijeza Bodi Bilding, Fitnes, Bodi Fitnes i Aerobik ( u daljem tekstu SSBBFBFA)  je jedinstvena organizacija za fizičku kulturu u oblasti sportova BodiBilding ,  Fitnec i Aerobik ,  na teritoriji Republike Srbije

Atletaska gimnastika (body building) je počela da pušta korene u našoj zemlji relativno kasno. Pod uticajem susednih zemalja, koje su već imale nacionalne šampionate, počele su kod nas da niču krajem pedesetih godina, prve grupe vežbača lokalizovanih oko klubova za dizanje tegova. Prvi klub za body building u Jugoslaviji osnovao je profesor dr. Milan Čabrić 1965. godine pri teško atletskom društvu "Rijeka", u Rijeci.

Sedam meseci nakon osnivanja ovog kluba, 20. 02. 1966. godine, na Skupštini Saveza za dizanje tegova osnovana je u Ljubljani komisija za atletsku gimnastiku Jugoslavije. Sedište ove komisije koja je imala svoj pečat i memorandum bilo je u Rijeci, a njen prvi predsednik bio je dr. Milan Čabrić. Prvo javno takmičenje u body buildingu održano je 19. 05. 1966. godine u Rijeci, na otvorenom rukometnom igralištu u ulici Đure Đakovića. Na ovom otvorenom prvenstvu grada pobedio je u juniorskoj konkurenciji Leopold Herenčić, kasnije najuspešniji jugoslovenski dizač tegova. U leto 1966. godine održano je i prvo državno prvenstvo u body buildingu pod pokroviteljstvom nedeljnog sportskog lista "TEMPO". Pobednik na ovom takmičenju, koje je popularno nazvano izbor atlete, bio je arhitekta iz Zemuna, Petar Mladenović. Od 1966. godine redovno se održavaju prvenstva Jugoslavije u body buildingu i na njima titule najboljih stiču: Slobodan Belić, Milan Perić, Dragoljub Šterović, Jovan Janković, Slavko Mutić, Petar Čelik, Milan Marinković, Fikret Hodžič, Miodrag Prljević, Novica Pauljičić, Dragan Miljković, Peter Liska, Nebojša Jocić, Nasser El Sonbaty, Rajko Sekulić, Danko Radovanović, Zoran Selaković, Karolj Bodza, Slobodan Spasojević, Predrag Milošević, Mikica Lazić, Vladimir Holi, Jovica Savić, Dragan Paunović, Siniša Privulović, Saša Stanković, Predrag Petrović, Slobodan Vukić, Negovan Jovanović itd. Od 1969. godine naši takmičari učestvuju sa promenljivim uspehom na međunarodnim takmičenjima: balkanskim, mediteranskim, evropskim i svetskim.

Oktobra 1973. godine komisija za body building Jugoslavije izdvaja se iz Saveza za dizanje tegova i na svojoj skupštini menja ime u "SAVEZ JUGOSLAVIJE ZA ATLETSKU GIMNASTIKU". Predsednik ovog Saveza postaje dr. Milan Čabrić (otac jugoslovenskog body buildinga). Ujedno se osniva i republički Savez Srbije za body building.

2011-01-31 00:00:00
Savez Srbije za Body Building, Fitness i Aerobik Prikaz sportskog kluba Savez Srbije za Body Building, Fitness i Aerobik u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

,

Broj pregleda: 5,853
U kategoriji Granski sportski saveziBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori