Sportski centar "Pionirski Grad" Beograd

Rejting
★★★
Ocena: 3.4 - 5 glasova

Adresa
Kneza Višeslava 27
11000
Telefon
011/3542-094
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

SRC ''Pionirski grad'' ima izuzetnu lokaciju. Nalazi se na jednoj od nekoliko najviših tačaka u Beogradu, u južnom delu grada, u sklopu velikog zelenog masiva Košutnjaka – omiljenog izletišta Beograđana. Sa tri strane je opasan saobraćajnicama, što mu omogućava dobru saobraćajnu komunikaciju sa čitavim gradom. Iako je danas sa svih strana opasan novim naseljima i više nije na periferiji grada još uvek važi za jedno od najnezagađenijih lokacija Beograda sa epitetom ''vazdušne banje''.

 

Još u 19 veku na padinama Košutnjaka je postojao sanatorijum za decu u koji su dolazili radi oporavka i poboljšanja njihovog opšteg zdravlja. U to vreme daleko od grada, sa gustom šumom, i efektom ''vazdušne banje'' pružao je idealne uslove za oporavak i osveženje organizma. Zato nije ni čudo što su mnogi bogati ljudi toga vremena u podnožju košutnjaka gradili svoje letnjikovce. Za vreme Kneza Miloša Obrenovića Košutnjak je uređen u dvorsko lovište. Na mestu gde se danas nalazi SRC ''Pionirski grad'', za vreme Drugog svetskog rata bio je smešten nemački vojni štab za jugoistočnu Evropu.

 

Nakon rata, 1947. godine, izgrađen je dobrovoljnim radom omladinskih radnih brigada. Od podnožja Košutnjaka je kretala pruga uskog koloseka do Pionirskog grada i produžavala dalje do mesta sadašljeg naselja Kijevo. Dečja železnica je imala tri stanice ''Kosmaj'', ''Sutjeska'' i ''Jastrebac''. Lokomotiva je vukla tri otvorena vagona a kondukteri , železničari na stanicama su bila deca. Na žalost šezdesetih godina zbog dotrajalosti i neodržavanja ova železnica se gasi. Pionirski grad je podignut na malom prostoru (8, 40 ha), dugo se nametalo pitanje njegovog proširenja, što je i ostvareno 1961. godine na 18, 70 ha. Već krajem 1962. godine proširen je na 40, 00 ha.

2011-03-01 16:42:23
Sportski centar "Pionirski Grad" Beograd Prikaz sportskog kluba Sportski centar "Pionirski Grad" Beograd u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , ,

Broj pregleda: 10,236
U kategoriji Sportski centriBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori