Atletski savez Beograda

Rejting
★★★★★
Ocena: 5 - 3 glasova

Adresa
Deligradska 27
11000
Telefon
011/2681 732
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Atletika u Beogradu ima dugu tradiciju. Prva takmičenja organizovana su početkom prošlog veka u Topčideru, na kružnoj stazi dužine 235 metara. Prvi Atletski klub osnovan je 1908. godine u okviru Sportskog društva "Dušan Silni" a iste godine održana je trka na 3.000 metara. Početkom druge decenije 20. veka osnovani su BSK i "Slavija" koji su nastavili sa trkama na Košutnjaku. Izgrađene su i prve atletske staze na igralištima "Jugoslavije" 1927. godine i BSK-a 1929. godine.

U velikoj porodici beogradskih sportskih organizacija Atletski savez Beograda (ASB) spada među najstarije - osnovan je 1921. godine. Danas ASB broji 22 beogradska kluba iz gotovo svih 17 opština.

Balkanijada je u Beogradu prvi put organizovana 1938. godine. Atletika postaje masovni sport 1945. godine, kada je u martu osnovana atletska sekcija Crvene zvezde a u oktobru Atletski klub Partizan. Partizan i Crvena Zvezda, višestruki prvaci Jugoslavije, dali su i najviše jugoslovenskih prvaka i rekordera u muškoj i ženskoj, seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Najpopularniji oblik takmičenja su krosevi. Beogradski atletičari postizali su uspehe i na najvećim međunarodnim takmičenjima.

Atletski savez Beograda organizator je brojnih takmičenja pretežno za najmlađe kategorije, kao i nekoliko tradicionalnih: Ulične trke "Nagrada grada Beograda" koja traje više od pola decenije, Međunarodnog mitinga za mlađe kategorije ’’Trofej Beograda’’ na kome se redovno obaraju rekordi i ostvaruju značajni rezultati, Jesenji kros i dr.

2011-07-04 18:13:42
Atletski savez Beograda Prikaz sportskog kluba Atletski savez Beograda u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , ,

Broj pregleda: 4,732
U kategoriji Opštinski sportski saveziBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori