Fudbalski klub Loznica

Rejting
★★★★★
Ocena: 5 - 1 glasajte

Adresa
Miloša Pocerca 56
15300
Telefon
015-873 123
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Prva fudbalska lopta stigla je sad već davne 1919 godine. Iz Londona nju je doneo u to vreme loznički student Milisav Vasić, koji je igrao u jednom od najstarijih engleskih klubova Birmingenu. Lopta je stigla sa obala Temze na obale Drine da bi ubrzo postala najdraža igračka dečaka iz Vukovog zavičaja. Krajem 1919 godine osnovan je klub čije je prvo ime bilo Gučevo. Vreme je prolazilo, a imena se menjala.

Kako je zabeleženo u knjizi HRONIKA GRADA LOZNICE autora Ivka Nikolića ,u gradu se tada osniva fudbalski klub Gučevo, a kasnije ime menja u LSK (Loznicki Sportski Klub), ta godina se i uzima za osnivanje Fudbalskog Kluba Loznica. U to vreme nije bilo organizovanog takmičenja, već su se igrale prijteljske utakmice sa susednim mestima Zvornikom, Bjeljinom, Šapcem, Valjevom. Utakmice su se igrale nedeljom a u goste su dolazili razni klubovi. Na te utakmice nedeljom je dolazilo mnostvo građana posebno mladih koji su veoma bučno navijali za svoj klub, uz upotrebu cegrtaljki i zvona pa se imao utisak da je građanstvo cele Lonice na igralistu. Navijanje se čulo sve do Kličevca, Trešnjice, Starog Groblja, Šamca.

Za Vreme drugog svetskog rata Fudbalski Klub LSK menja ime u Fudbalski Klub TRGOVAČKI u kome su skoro sami lozničani. Dresovi su bili zeleno-beli a igrači su se skidali u trgovačkom domu kod drvenog mosta na Štiri. Prvi predsednik je bio trgovac PAVLE AVRAMOVIĆ. 1942 godine osniva se Fudbalski Klub SRBADIJA. I pored ratnog stanja lozničani su rado dolazili na utakmice jer je u to vreme fudbal bio jedina razonoda obzirom da je od 19 h ili 20 h bio policijski čas. Posle gostovanja Šabacke Mačve u Vukovom domu kulture održavana je priredba. Pored SRBADIJE i TRGOVAČKOG u Loznici je postojao i treći Fudbalski Klub GAJRET u kome su igrali mladići iz male. Koliko je bilo interesovanje za fudbal u Loznici govori podatak da je skoro svaka ulica imala svoj dečiji klub gde su se odigravale međusobne utakmice. Fudbal u Loznici nisu igrali samo mladići već i stariji. Po oslobođenju Loznice 23. Septembra 1944 godine i sa dolaskom Partizanskih jedinica u grad, Oktobra iste godine na lozničkom igralištu bila je zakazana utakmica partizanskih jedinica. Samo sto su igrači istrčali na teren i počeli utakmicu iz Bosne su počele da padaju minobacačke mine oko igrališta, Sokolane i Donje Luke. To su Nemačke jedinice princa Eugena, divizije koja je odstupala iz Grčke, bombardovala je Loznicu. Oslobođenjem Loznice dolazi do obnove u svim oblastima pa i u sportu odnosno fudbalu. Na igralištu Fudbalskog Kluba LSK gradi se jedna mala slačionica u donjem delu igrališta blizu pruge .Celo igralište se ograđuje visokom ogradom, postavljaju se barijere pored igrališta, namestaju se nove stative sa novim mrežama. Stvara se novi tim od lozničkih mladića. Na nečiju inicijativu menja se ime Fudbalskog Kluba LSK u JADAR, a klub se tada takmiči u podsaveznoj zoni. Kasnije opet dolazi do promene imena kluba pa se više ne zove JADAR već Fudbalski Klub LOZNICA. Ova

2011-03-10 00:00:00
Fudbalski klub Loznica Prikaz sportskog kluba Fudbalski klub Loznica u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , ,

Broj pregleda: 4,578
U kategoriji FudbalBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori