Veslački klub Danubis Novi Sad

Rejting
★★★★★
Ocena: 5 - 4 glasova

Adresa
Sunčani Kej 4
21000
Telefon
021/450-853 061/882-94-43
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Davne 1872. godine čuveni pesnik Laza Kostić, formira Udrugu vatrogasnu, jahačku i veslačku, kao izraz interesa i potrebe mladih.Razvojem Udruge, pre svega brojem članova, ona se deli i 28. marta 1885. godine održava se Osnivačka skupština Veslačkog kluba DANUBIUS na kojoj se usvaja Statut, Pravila o radu i bira Uparavni odbor.

Prvi predsednik Kluba bio je Viktor Menhart.Osnovni ciljevi rada Kluba su bili i ostali:

–         razvijanje veslačkog sporta

–         okupljanje, treniranje i vaspitanje što većeg broja dece i omladine

–          postizanje vrhunskih sportskih rezultata.Veslački Klub Novi Sad je u ispunjenju postavljenih ciljeva bio uspešan.

U toku dugogodišnjeg rada, ratovi, društveni sistemi, ekonomske i druge krize ometale su razvoj, no Klub je iz svake krize izlazio jači.Najuspešniji period Veslačkog Kluba Danubis su sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka. Klub je dominirao tadašnjom Jugoslavijom. Deset uzastopnih godina je ekipni pobednik Prvenstva države, osvajaju se medalje na svetskim prvenstvima,  na olimpijadi u Moskvi i Los Anđelesu bronza i srebro za našeg  Zorana Pančića koji je veslao sa Miloradom Stanulovim iz Zrenjanina.

U tom periodu pored Zorana i mnogi drugi veslači Danubiusa osvajali su svetska odličja. Dragan Obradović je bio drugi na juniorskom svetskom prvenstvu u Montrealu 1975, Boris Marković takođe srebrni u Višiju 1983.godine. Najveće zasluge ovom zlatnom periodu nesumnjivo pripadaju treneru Srbi Saratliću koji je u to vreme bio i savezni selektor tadašnje Jugoslavije.

Period od zadnjih petnaest godina je povratak dobrih rezultata Danubiusa.Bojan Mandarić: osvajač je bronzane medalje 2001. godine na svetskom prvenstvu za mlađe seniore.Čedomir Nikitović: osvajač je srebrne medalje 2003. godine  bronze 2004. godine i zlatne 2005, sve tri na svetskim prvenstvima za mlađe seniore.Iva Obradović: naša najbolja takmičarka na  svetskim takmičenjima za mlađe seniore osvajala je bronzu 2004. godine, zlato 2005. godine i srebro 2006. godine , i  bila je učesnik olimpiskih igara u Pekingu 2008. godine gde je zauzela odlično 11. mesto.

U 2008.godini Iva je osvojila srebro na svetskom univerzitetskom prvenstvu. Na svetskom prvenstvu za seniore 2010.godine osvojila je 6.mesto u disciplini skif. Najveći uspeh u karijeri ostvarila je u dubl skulu sa klubskom partnerkom Ivanom Filipović, osvojile su srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore  2011, a srebrnu medalju na evropskom Iva je ponovila 2012. godine u disciplini skif.Mlade generacije Veslačkog kluba Danubis predvođene Ivom i Ivanom nam daju za pravo da se nadamo novim svetskim i olimpiskim medaljama.

Pored bogate tradicije,svetskih rezultata, kvalitetnog stručnog kadra i velike masovnosti Veslački Klub Danubius 1885 krasi, po mnogima najlepša lokacija u gradu. Smešten je na Dunavu, pored gradske plaže „ Štrand“ i novosadskog keja, omiljenog šetališta novosađana, na samo 10 minuta od centra grada. Danubius se na ovoj lokaciji nalazi preko 50 godina, a uz pomoć A.P. Vojvodine i svog Upravnog odbora na čijem je čelu predsednik Kluba Željko Pantović,  zasluženo je dobio  novu klubsku zgradu.

2016-09-22 00:00:00
Veslački klub Danubis Novi Sad Prikaz sportskog kluba Veslački klub Danubis Novi Sad u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , ,

Broj pregleda: 2,872
U kategoriji VeslanjeBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori