Plivački klub Proleter Zrenjanin

Rejting
★★★½
Ocena: 3.64 - 11 glasova

Adresa
Jovana Trajkovića bb
23000
Telefon
023/543 379
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Plivački klub "Proleter" iz Zrenjanina, jedan je od najstarijih u zemlji. Prve oblike plivačkog sporta u gradu na Begeju,hroničari su zabeležili na prelazu u dvadeseti vek. Preduslove za razvoj ovog sporta darivao je krivudavi Begej, koji je ljudima nametao potrebu savlađivanja "veštine održavanja i kretanja na vodi". Prvo javno kupalište otvoreno je 26. maja davne 1855. godine na levoj obali Begeja, a drugo, čuveni “Brankovan”,1877 godine. Ta dva kupališta bila su solidna osnova za utemeljivanje plivačkog sporta u ovom gradu.

Zabeleženo je da je prvo plivačko takmičenje održano 1881. godine. Bio je to dvoboj dvojice bečkerečkih plivačkih entuzijasta: apotekara Groba i doktora Mongolda, u kojem je pobedio apotekar. Organizovano plivanje u Zrenjaninu, međutim, datira iz 1892., a prvo zvanično takmičenje održano je 27. avgusta 1894. godine. Toga dana održano je takmičenje u brzom i tzv. “lovačkom” plivanju, dok su takmičenja po međunarodnim pravilima počela da se organizuju od 20. avgusta 1906. godine.

Pokriveni bazen, otvoren 2. oktobra 1981. godine, pružio je veliku šansu za ponovni uzlet “Proletera”. Stvara se jedna od najuspešnijih generacija plivača u gradu na Begeju. Godine 1986, nakon više od dve decenije, Zrenjaninci postižu veliki uspeh: postaju prvaci Jugoslavije u pionirskoj konkurenciji. Ta darovita generacija plivača iznedrila je mnoge šampione i jugoslovenske reprezentativce, koji su osvojili i više medalja na prvenstvu Balkana, obarali državne rekorde i učestvovali na evropskom omladinskom šampionatu.

Između ostalih, to su: Ines Mijatov, šestostruki prvak Jugoslavije, Maja Berbakov, Dušanka Kozlovački, Silvija Balint, Milena Batanjac, Biljana Nanić, Mirko Mirkov, Ljubodrag Slankamenac, Robert Čizmadija, Dragan Mirkov, Siniša Rodić, Aleksandar Stanojević... Kao učesnik finala ekipnog prvenstva i Kupa Jugoslavije, ova generacija se probila u sam vrh jugoslovenskog plivanja.

2011-03-04 00:00:00
Plivački klub Proleter Zrenjanin Prikaz sportskog kluba Plivački klub Proleter Zrenjanin u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , ,

Broj pregleda: 6,456
U kategoriji PlivanjeBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori