Plivački klub Spartak Subotica

Rejting
★★★★
Ocena: 4.1 - 10 glasova

Adresa
Grabovačka b.b
24000
Telefon
024/554-940 065/55-41-757
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Dobrodosli u Plivački klub Spartak iz Subotice.

Tokom maja 1946. godine, na Palićkom jezeru su počeli sa radom sportisti okupljeni u Plivačkom i vaterpolo Klubu Spartak. U početku ih je bilo samo dvanaest, ali se broj plivača stalno povećavao, zahvaljujući zalaganju Andrije Kmeca i Lasla Bale. Otvaranjem zimskog bazena, takozvanog "Fekete kupatila", 11. februara 1951. godine, kada je i održan prvi javni plivački miting, razvoj plivačkog i vaterpolo sporta u Subotici dobija novi zamah. Bio je to, u ono vreme, prvi zimski bazen u Vojvodini, a treći u državi. Mada je ovaj bazen bio skromnih dimenzija, u odnosu na danas već uobičajene, oko njega se okupio veći broj talentovanih pionira i juniora. Iz njihovih redova kasnije su stasali, plivačica Irena Tilinko i plivač Slavko Kurbanović - reprezentativci.

Tilinkova se isticala u plivanju na 100 metara leđno, a Kurbanović je postavljao i državne rekorde u trkama na 100 i 200 metara prsno, pa je zasluženo poneo epitet najboljeg plivača Subotice. On je bio i učesnik i na Olimpijskim igrama u Meksiku, 1968. godine.   Plivači Spartaka su tokom svih proteklih godina imali dobro organizovanu školu plivanja. Prvih godina po oslobođenju u improvizovanim stazama na Palićkom jezeru, a kasnije u letnjem bazenu u Dudovoj šumi.

Izgradnjom bazena u Dudovoj šumi (1972.) plivanje postaje jedan od popularnijih sportova u letnjoj sezoni. Otuda iz godine u godinu mladi subotički takmičari postižu sve zapaženije rezultate na prvenstvima Vojvodine, Srbije i na šampionatima države. Međutim i dalje je osnovni problem što nema zimskog bazena pa je sezona treninga i dalje ograničena na četiri letnja meseca. Pojavio se i Šandor Feldi najsavremeniji i najfanatičniji plivački stručnjak koga je PK Spartak ikada imao.

Prvi put se krenulo dalje od prosečnosti, pa se granica od 3 km plivanja na dan pomerila na 10-12 km. Tada je stvorena je jedna od najtalentovanijih generacija u kojoj su zaplivali Tibor Rezmanj, Atila Rezmanj, Čaba Ladocki, Zoltan Tot Bagi, Ivan Šoštarec, Žolt Ladocki, Slavica Šumonja, Bernat Čila, Tot Bagi Aniko, Janko Anita i drugi. Po biltenima sa početka 80 tih godina PK Spartak je držao 31 pokrajinski rekord.

Neprikosnoveni vladar pokrajinskih, republičkih i državnih plivališta bio je Tibor Rezmany sa 22 vojvođanska rekorda. Odlaskom Šandora Feldija raspada se i ova talentovana generacija...

Danas je plivački klub Spartak moderan klub sa školom plivanja i stručnim kadrom!

Treninzi se održavaju na SRC Bazenu Prozivka.

 

 

2011-01-05 00:00:00
Plivački klub Spartak Subotica Prikaz sportskog kluba Plivački klub Spartak Subotica u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , ,

Broj pregleda: 5,984
U kategoriji PlivanjeBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori