Plivački klub Rasina Kruševac

Rejting
★★★★
Ocena: 4.02 - 18 glasova

Adresa
Radomira Jakovljevića bb
37000
Telefon
064/158-29-21
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Prvi pisani podaci o organizovanom plivačkom sportu u kruševačkom kraju datiraju iz 1954. godine. Od tada pa do osnivanja Plivačkog kluba  Rasina organizovana su brojna takmičenja na obližnjim rekama i bazenima. Posebna atrakcija bio je Plivački maraton na Zapadnoj Moravi pod nazivom "Belovodska rozeta". Održavao se u mesecu julu punih 20 godina i na njemu su učestvovali takmičari iz Kruševca i okoline.

Izgradnjom kompleksa bazena, 1982. godine, stvoreni su uslovi za razvoj plivačkih sportova u Kruševcu. Plivački klub je osnovan 1984. godine i zvao se "Kruševac" da bi se 1991. godine fuzionisao sa vaterpolo klubom u Plivački i vaterpolo klub "Rasina". Pod ovim imenom plivači su delovali sve do 2000. godine kada su se ponovo osamostalili pod imenom Plivački klub "Rasina". Treba napomenuti da je kruševačko plivanje imalo i predsednika Plivačkog saveza Jugoslavije. U periodu od 1997. do 2001. godine ovu funkciju obavljao je Dragoljub Raičević, dugogodišnji predsednik PVK "Rasina".

Plivački klub "Rasina" organizovao je na svojim bazenima ukupno 95 regionalnih prvenstava, 30 prvenstva Srbije i 16 prvenstava Jugoslavije u različitim kategorijama kao i mnogobrojne pripreme različitih reprezentativnih selekcija. Svakako najznačajnije plivačko takmičenje održano u Kruševcu je Balkansko prvenstvo za juniore održano 1998 godine. Od 1997. godine plivački klub "Rasina" tadicionalno organizuje medjunarodni plivački miting pod nazivom "Vidovdanski kup" koji se održava 28. juna svake godine.

Izuzetni uslovi za plivanje kao i prisustvo brojnih entuzijasta bili su dovoljan argument da Kruševac 1988. godine postane sedište regionalnog plivačkog saveza Centralne Srbije, organizacije koja okuplja sve plivačke klubove južno od Beograda.

2011-03-04 00:00:00
Plivački klub Rasina Kruševac Prikaz sportskog kluba Plivački klub Rasina Kruševac u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , ,

Broj pregleda: 6,213
U kategoriji PlivanjeBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori