Biciklistički klub Borac Čačak

Rejting
★★★★★
Ocena: 5 - 2 glasova

Adresa
.Kneza Miloša 31
34000
Telefon
.032/341-666
E-mail
Selekcija kluba
Muška

Dobrodošli u Biciklistički klub ''Borac'' Čačak

Istorija biciklizma u Čačku datira iz daleke 1906.godine i vezuje se za Velosipedsko društvo “Dušan Silni”. Članovi tog društva bili su najviđeniji Čačani tog doba kao što su Ferdinand Kren, dr.Sajfert, dr.Spajić, Vidojević časovničar, Petrović trgovac, Periša zvani Divljak….. Bicikl su tada posedovali samo imućniji Čačani i bio je prava retkost. Koristio se uglavnom kao prevozno sredstvo.

Bicikl su isključivo vozili muškarci, ali poznato je da je prva žena biciklista tada bila Persida Petrović, što je bio pravi kuriozitet. Krajem maja meseca 1946.godine u okviru Fiskulturnog društva “Borac” ,zaživeo je biciklistički sport u Čačku, formiranjem Biciklističkog kluba “BORAC”. Te godine, prve trkeodržavane su na makadamskim putevima u okolini Čačka, na stazama čija je dužina retko prelazila 20 kilometara. Na trkama je najviše učestvovala radnička omaladina, a voženi bicikli su bili iz predratnog i ratnog perioda, poznati kao kontraši. Veoma su bile popularne trke koje su se vozile ulicama grada, na kojima se okupljao veliki broj građana. Najpoznatiji takmičari tog doba bili su Ljubo Veličković, Milorad Bogićević-Mančula…   Biciklistički klub “BORAC” je nekoliko puta menjao svoje ime, a najviše zbog materijalnih razloga. U jednom periodu klub se zvao “Sloboda”, potom “Omladinac”, da bi konačno od 1974.godine ponovo dobio ime “BORAC”. U tom periodu promene imena bilo je i takmičenja i rezultata, kako u okvirima regiona tako i republike. U svojoj istoriji klub je iznedrio 12 državnih i 20 republičkih reprezentativaca.

Državni reprezentativci bili su : Mićo Brković (olimpijac), Dragan Dostanić, Eduard Kišerlovski, Petar Stojanović, Zoran Vujović, Dušan Dimitrijević, Dobrivoje Jovančević, Bojan Ristivojević, Igor Pajović, Predrag Prokić, Nenad Veličić, Mladen Mirković. Biciklistički klub BORAC danas, čini takmičarska selekcija od 27 registrovanih vozača i jedna veća grupa mladih koji čekaju da postanu zvanični takmičari BORCA.

Klub raspolaže sa kompletnim selekcijama u kategoriji mlađih kadeta, kadeta, juniora i seniora, kao i ekipu mastersa (vetarana). Ovakav broj takmičara retko ko ima u našoj zemlji. Zbog teške materijalne situacije, klub su napustili trojica reprezentativaca-Prokić-Pajović i Blagojević, ali i pored toga sastav seniorske ekipe koji će biti pojačan najboljim juniorima garantuje i u ovoj 2006. godini visok nivo rezultata. Posebno se očekuju dobri rezultati u kategorijama kadeta gde je perjanica Jovan Zekavica i u juniorskoj kategoriji gde su predvodnici Ivan Rvović, Strahinja Rakićević i Đorđe Jovanović. Seniorska ekipa koju predvode Mladen Mirković, Vladimir Vasilić i Negovan Vidiner imace zadatak da sačuva renome Biciklističkog kluba BORAC.

2011-01-25 00:00:00
Biciklistički klub Borac Čačak Prikaz sportskog kluba Biciklistički klub Borac Čačak u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , ,

Broj pregleda: 5,407
U kategoriji BiciklizamBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori