Atletski klub "Partizan" Beograd

Rejting
★★★★½
Ocena: 4.67 - 15 glasova

Adresa
Humska 1
11000
Telefon
011/26-80-71
E-mail
Selekcija kluba
Mešovita

Atletski klun Partizan je osnovan 4. oktobra 1945. kada je osnovano JSD Partizan, kao sekcija sportskog društva, tri godine kasnije sekcija je prerasla u klub. Partizan je dao veliki broj državnih reprezetativaca i prvaka u svim uzrasnim kategorijama. Dugi niz godina posle osnivanja klub je bio vodeći u zemlji, o čemu govori podatak da je na prvih šest ekipnih prvenstava (1947 - 1952.) posle rata bio prvak, a bi isti takav niz napravio do 1956. do 1964. Obziroma na sistem takmičenja to je značilo da je imao najbolju seniorsku ekipu. Isto je napravio u prvom takmičenju u Kupu Jugoslavije 1965 za seniore, a onda je usledio dugi „post“ preko 25 godina.

U takmičenju za Kup ženska ekipa je imala više uspeha osvojivši kup prvih 8 godina za redom (1974 - 1981.) Atletičari Partizana Ivan Gubijan bacač kladiva i Franjo Mihalić dugoprugaš - maratonac, bili su najveće zvezde atletike u istoriji kluba koji su doneli jedine dve olimpijske medalje za jugoslovensku i srpsku atletiku. Gubijan je bio „srebrni“ na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu, a Mihalić 1956. u Melburnu. Veoma značajne uspehe postizali su atletičari Partizana na prvenstvima Evrope, samom činjenicom, da nije bilo jugoslovenske selekcije bez takmičara ovog kluba.

Najveći domet ostvario je trkač Petar Šegedin koji je na Evropskom prvenstvu 1950. u Briselu u trci 3.000 metara prepreke osvojio drugo mesto i srebrnu medalju. Na Evropskom prvenstvu u dvorani 1972. u Grenoblu u trci na 800 m Jože Međimurec bio treći, a Dragan Životić u istoj disciplini na otvorenom u Pragu 1978. bio finalista. Slavna imena jugoslovenske atletike iz redova Partizana su još Zvonko Sabolović (35 puta obarao državne rekorde na 400 m), Mirko Vujačić, Boris Brandl, Stevan Pavlović, Drago Štritof, Andrija Otenhajmer, Ivica Karasi, Vlado Marjanović Veselinka Milošević, Danijel Temim, Mladen Nikolić, Ivan Mustapić, Ivan Ivančić, Sead Krdžalić, Jovan Lazarević, Slobodan Branković, Dragan Perić, Dragutin Topić, Goran Raičević koji je umesto na maratonsku trku u Grčkoj, skinuo dres da grbom Jugoslavije i obukao vojničku uniformu da obavi „najvažiji zadatak da čuva svoju zemlju i svoj narod“, gde je i poginuo 6. maja 1999. Još bezbroj trkača, bacača i skakača je doprinelo da AK Partizan do sada 38 puta postane ekipni državni prvak u muškoj i ženskoj konkureniciji i 24 puta osvajač kupa. Najveći uspeh ostvarile su juniorke 1990. godine pobedom u kupu evropskih šampiona.

2013-02-04 00:00:00
Atletski klub "Partizan" Beograd Prikaz sportskog kluba Atletski klub "Partizan" Beograd u sportskom adresaru na portalu BesplatanSport.com

, , , , , , , , ,

Broj pregleda: 6,377
U kategoriji AtletikaBesplatanSport.com FaceBook Twitter

Pin It
Mapa

Popularni Klubovi

PREPORUČENI KLUBOVI

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori