Lacrosse

Lacrosse je kontaktni timski (m/z) sport koji se igra gumenom loptom i dugačkim štapom koji se naziva crosse ili lacrosse. Na vrhu lacrosse štapa nalazi se lopatica sa mrežicom. Mreža je dovoljno opuštena, tako da kad se lopta uhvati ona tacno utone u nju (mrezu), potom se igrači dodaju loptom, a cilj je naravno postići gol. Na terenu se istovremeno nalazi po 10 članova obe ekipe ( 9 igraca + golman). Igrači su podeljeni u tri grupe, attack/napadaci, midfielder ili middie/vezni i defense/odbrana. U svakoj grupi ima po 3 igrača. Lakros se igra na terenu identične veličine fudbalskog terena (duzina 100m, a sirina 54m-60m.) tako da je ovo jos jedan od razloga lakog adaptiranja sporta, s obzirom da je Srbija zemlja fudbala.

Igru su izmislili severno-američki indijanci i o igri su govorili da je "na zadovoljstvo Stvoritelja" jer su igrajuci je plemena međusobno rešavala konflikte, usput su obučavali mlade ratnike i na kraju samu igru doživljavali kao religiozni ritual.

Lacrosse je do 1908. bio Olimpijski sport.
U Evropi postoji Evropska Lacrosse Federacija (ELF) koja od 1995. organizuje različita takmičenja...

Najjače zemlje u Lacrosse-u su SAD, Kanada, Australija i Irokezi (tim sastavljen od 6 Nacija Irokez Konfederacije-Indijanska plemena iz Severne Amerike).
Lacrosse takođe spada pod nacionalni sport Kanade pored hokeja.

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta