Tenis

Tenis je sport sa reketima koji igraju dva igrača (singl) ili dva tima od po dva igrača (dubl). Igrači koriste reket za tenis da bi prebacili lopticu u protivnički deo terena preko mreže koja se nalazi na sredini terena. U srednjem veku bio je privilegija na dvorovima, a moderan tenis je počeo da se razvija krajem XIX veka na području Britanije i odatle se raširio po svetu.

Jedan je od prvih sportova i na modernim olimpijskim igrama. Tenis je danas Olimpijski sport zastupljen u većini zemalja sveta i igraju ga svi ljudi, nezavisno od društvenog statusa. Pravila igranja su ista još od 90-ih godina 19. veka. Izuzetak je uvođenje tam-brejka (eng. tie-break = „prelom“ izjednačenja) 70-ih godina 20. veka. Poslednjih godina tenis je postao omiljeni vid rekreacije svih uzrasta.

Dobrobiti od tenisa mogu biti i psihološke, ne samo fizičke. Mogu li vam bekend, forhend, spin i smeč pomoći da izgubite suvišne kilograme. Stručnjaci kažu da mogu, ali ne samo to: tenis je jedna kompleksna veština. Ako je uspešno savladate, dobijate i mentalnu stabilnost, učite se strpljenju i fleksibilnosti. Ne morate biti Žestin Enan ni Rafael Nadal da biste imali zdravstvene koristi od ovog sporta.

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta