Orijentiring

Orijentiring je kao takmičarska aktivnost nastao u jedinicama švedske vojske, krajem devetnaestog veka, ali je veoma brzo poprimio širi značaj. Međunarodni savez za orijentiring (IOF) osnovan je 1961. u Danskoj, a danas okuplja više od sedamdeset zemalja sa pet kontinenata.

Orijentiring (orijentacija) je sport u kome učesnik dobija kartu na kojoj su obeležene kontrole (mesta), koje on uz pomoć kompasa treba za što kraće vreme da pronađe po redosledu zadatom na karti. Cilj orijentiringa je pronalaženje kontrolnih mesta na kojima su postavljene tzv. prizme. Ovaj sport na divan način objedinjuje snalažljivost, trčanje, a sve to u sasvim prirodnom okruženju jer se za lokacije po pravilu određuju šume i planinski tereni, a ne retko i veliki gradski parkovi.

Orijentiring je sport za sve generacije, a može se upražnjavati rekreativno i takmičarski. Od opreme su potrebni samo kompas, karta i oprema za kretanje u prirodi. Takmičenja u orijentiringu mogu biti dnevna i noćna. Postoje i orijentiring na skijama (ski-orijentiring), orijentiring kretanjem na biciklu (MTB orijentiring) i orijentiring za hendikepirane osobe. Na osnovu dužine staza orijentiring takmičenja mogu podeliti na trke na dugim, srednjim i sprint distancama.

SPORTOVI-ORIJENTIRING

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta