Korfbol

Korfbol je jedini mešoviti kolektivni sport. Svaka ekipa se sastoji od po četiri muškarca i četiri žene, a razlika u polovima dolazi do izražaja samo u duelima. Muškarci mogu da čuvaju samo muškarce, a žene isključivo žene...
Nastao je u Holandiji, na samom početku dvadesetog veka. Amsterdamski učitelj, Nico Broekhuysen, osmislio je ovu igru kako bi svi učenici iz njegovog razreda bez obzira na pol, u njoj mogli ravnopravno da učestvuju. Igra je vrlo brzo stekla zavidnu popularnost u svojoj postojbini, ali i u okolnim zemljama.

Korfbol se igra na otvorenom ili zatvorenom terenu čije su dimenzije 40m x 20m. Teren je podeljen na dve polovine, koje se zovu zone. U obe zone se nalazi stub, visok 3,5m, na čijem vrhu se nalazi korpa. Stub je postavljen na 2/3 razdaljine između linije koja obeležava centar terena i linije koja predstavlja kraj zone. U igri učestvuju dva tima, koji se sastoje od po osam igrača. Svaki tim u obe zone ima po dva muškarca i dve žene (odbrana i napad). Poeni se postižu ubacivanjem lopte kroz korpu protivničkog tima. Posle svaka dva poena, igrači iz faze napada i igrači iz odbrane menjaju svoja mesta. Utakmica traje 60 minuta, a timovi na poluvremenu menjaju strane.

SPORTOVI-KORFBOL

Lista klubova >>>

Adresar klubova

Najnoviji tekstovi

Vesti iz sporta